Για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, και για τις συνθήκες στις οποίες θα λειτουργούν, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για το σοβαρό αυτό ζήτημα είχε ζητήσει διευκρινίσεις η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, με επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση. Είχε ζητήσει να μάθει αν η κράτηση θα τηρεί τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, και σε ερώτηση που διατύπωσε είχε ζητήσει να μάθει επίσης και γιατί η κυβέρνηση προτίμησε κλειστά κέντρα, όπου θα επικρατεί καθεστώς στέρησης ελευθερίας.
Στην απάντησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες προς το παρόν είναι ανοικτού τύπου, εντούτοις η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτές τις δομές.
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην απάντησή του επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 46/36/2019, όσοι άνθρωποι καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα μπορούν να μεταφερθούν στις νέες δομές που θα λειτουργήσουν σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει επίσης ότι στον νέο νόμο προβλέπεται η περίπτωση της «διοικητικής κράτησης» αλλοδαπών, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό, δεν παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί από τις ελληνικές αρχές περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις εγγυήσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι η «διοικητική κράτηση» θα χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση και μόνο για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.
Στην γραπτή απάντηση που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σημείωσε το εξής: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να οργανώσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό σχέδιο για τη μετανάστευση στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, με βάση το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».