Αν κάποιος περιέγραφε σήμερα την κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της πανδημίας, η εικόνα που θα σχημάτιζε είναι τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα τώρα που χτυπούν οι καμπάνες της έξαρσης του φαινομένου.
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, όπως καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, δεν είναι φαινόμενο που καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα. Είναι μια δυναμική κατάσταση που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η ουσία είναι πως κάθε κράτος κοιτά τα του… οίκου του.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση σε τρεις κατευθύνσεις προτού η κατάσταση εκτροχιαστεί. Πρώτον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, παρατηρείται στις περιοχές με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Δεύτερον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Και τρίτον, σε ενδεχόμενες προσαρμογές του πλαισίου προστασίας, που πρωτίστως θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.
Έρχεται αυστηροποίηση των μέτρων σε ορισμένες περιπτώσεις
Σχετικά με τις ενδεχόμενες προσαρμογές, θα υπάρξει επεξεργασία από την Επιτροπή των ειδικών και του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ και λειτουργούν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να κοπούν στοιχειώδεις λειτουργίες που αφορούν την πρόσβαση ακόμα και ανεμβολίαστων σε μια σειρά από χώρους. Γι’ αυτό ενδέχεται τα μέτρα να αυστηροποιηθούν σε κάποιες περιπτώσεις και στις «κόκκινες» περιοχές.
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ εφαρμόζεται ήδη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών, τόσο για Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν διαθέσιμες 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. και σήμερα έχουμε 1.075 κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, το 2020 και το 2021 προστέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 1.736 γιατροί ενώ οι εγκρίσεις που δόθηκαν για επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι κοντά στις 17.500.
Μεγάλο στοίχημα η επέκταση των εμβολιασμών
Στο μείζον ζήτημα της επέκτασης των εμβολιασμών κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό τρόπο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσων διστάζουν ακόμη και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Με αυτό το στόχο εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής sms στο πλαίσιο που καθορίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Δείτε επίσης: Σήμερα εξετάζεται η 3η δόση στις ηλικίες κάτω των 50 ετών
- Τσουκάλης: Ο πολίτης δεν έχει εισόδημα για επαρκή τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ
- Φάμελλος: «Η υποβάθμιση της τουρκικής παραβατικότητας είναι μέγιστο λάθος της κυβέρνησης»
- Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη
- Νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη: Ενίσχυση του στόλου από την 1η Ιανουαρίου
- Νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη: Επιθεώρηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr