Δ. Κορδελιού Ευόσμου: Σύσκεψη με Κόπτση για τη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου – Αντιδρούν οι γονείς στη συστέγαση 24ου και 19ου Δημοτικού

Το Ειδικό Σχολείο στις συνθήκες που λειτουργεί θα πάψει να λειτουργεί, ανέφερε ο κ. Κόπτσης

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

Την έντονη διαμαρτυρία και προβληματισμό στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού να συστεγάσει δυο δημοτικά σχολεία, συγκεκριμένα το 19ο και το 24ο στο νέο κτιριακό συγκρότημα που θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διατεθεί το εναπομείναν κτίριο μετά τη συστέγαση για τις ανάγκες στέγασης των μαθητών του σημερινού Ειδικού Σχολείου, το οποίο κρίνεται παντελώς ακατάλληλο καθώς πρόκειται για ακατάλληλες κτιριακές υποδομές.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε σύσκεψη με στόχο την εξεύρεση λύσης, μεταξύ του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρου Κόπτση, φορέων της Εκκλησίας, ενώ παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Όπως αναφέρει στην politic η Μαρία Πιτσούλη, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 19ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Ευόσμου,

«Είμαστε σήμερα εδώ… χωρίς να είμαστε καλεσμένοι εδώ… Απλώς για να δηλώσουμε την παράσταση διαμαρτυρίας μας για το κτιριακό ζήτημα που έχει προκύψει για τα δημοτικά σχολεία του 19ου και 24ου Δημοτικού σχολείου Κορδελιού Ευόσμου. Το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα σχολείο και κανέναν γονιό, με κανέναν φορέα και ειδικά αυτών των παιδιών που ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια σε έναν χώρο που δεν είναι κατάλληλος για αυτούς.

Έπρεπε να έχει λυθεί το θέμα του ήδη χρόνια τώρα και όχι να ταλαιπωρούμε και να σέρνουμε να παιδιά από εδώ και από εκεί με προσωρινές λύσεις όπως αυτή που προτείνει και αυτήν την φορά ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου. Προτείνει μια προσωπική μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου στο σχολείο που είναι σήμερα το 19ο και την συστέγαση των δυο δημοτικών σχολείων στο νέο σχολείο που έχει δημιουργηθεί για το 24ο, το οποίο θεωρούμε και οι δυο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και η Πρωτοβάθμια και η Ομοσπονδία ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δυο σχολείων πια. Οπότε λύνοντας το ένα πρόβλημα προκύπτουν περισσότερα με τη συστέγαση».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Στόλης Νίκος, η προϊσταμένη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε σημειώσει πως μετά από σχετική επιθεώρηση το νέο σχολείο δεν μπορεί να στεγάσει πάνω από 200 άτομα. Ο εκπρόσωπος καταγγέλει πως η σημερινή άτυπη συνάντηση με φορείς της εκκλησίας έχει ως στόχο να πιέσει την πρωτοβάθμια να συνυπογράψει στη συστέγαση. «Εμείς παραθέσαμε κάποια αντίβαρα στις προτάσεις του Δημάρχου γιατί η πρόταση που συζητείται σήμερα είναι προχειρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προτείνουν οι γονείς που αντιτίθενται στην πρόταση

Οι γονείς προτείνουν ως προσωρινή αντιπρόταση το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το 24ο, δηλαδή το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) Ευόσμου, το οποίο όπως υποστηρίζει ο κ. Στόλης είναι πλήρως λειτουργικό για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Τι προτείνει το Ειδικό Σχολείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Σχολείου Κορδελιού Ευόσμου πρότεινε ακόμα και τη συστέγαση του Ειδικού Σχολείου (34 μαθητές) με ένα δημοτικό σχολείο.

Κόπτσης: Το Ειδικό Σχολείο στις συνθήκες που λειτουργεί θα πάψει να λειτουργεί

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των φορέων ο, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο υποστήριξε:

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον Δήμο Ευόσμου που αφορά το Ειδικό Σχολείο. Εμείς αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και νομίζω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Το Ειδικό Σχολείο στις συνθήκες που λειτουργεί δεν θα λειτουργεί, θα πάψει να λειτουργεί. Είναι σε ένα αναξιοπρεπέστατο κτίριο. Όλοι οι μαθητές μας θα είναι πια σε χώρους καλύτερους από αυτούς που είναι για το συμφέρον και όφελος των μαθητών μας. Αυτός είναι ο γνώμονας όλων των ενεργειών μας και αυτό θα το πετύχουμε».

Δήμαρχος: Ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός σε όλα τα παιδιά κυριολεκτικά

«Είναι λογικό το κάθε παιδί να έχει ίσες ευκαιρίες για μάθηση, εκπαίδευση, ανάδειξη των ικανοτήτων τους και οι γονείς να απαιτούν κάτι τέτοιο για τα παιδιά τους. Ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός σε όλα τα παιδιά κυριολεκτικά, είτε έχουν κάποιες περιορισμένες δυνατότητες, είτε όχι και να στηρίξει το στεγαστικό πρόβλημα που είναι έντονο λόγω του μεγάλου αριθμού στον Δήμο.

Υπήρξε μια συνάντηση με τον κύριο Κόπτση, κάναμε μια επαφή και με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταφέρθηκαν όλα τα αιτήματα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που πρόκειται να συστεγαστούν, όπως και στου Ειδικού Σχολείου. Θα γίνει μια αυτοψία του χώρου για να καταλήξουμε στο ζήτημα», σημείωσε από την μεριά του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Μπιτς Βόλεϋ – «Γιορτή Αθλητισμού στην περιοχή» (pics&vid)