Δ. Κουτσούμπας από Θεσσαλονίκη: «Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη αγωνιστές βουλευτές, βουλευτές του ΚΚΕ»

Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιώντας ομιλία στην εκδήλωση των εργατοϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παναγιωτίδης

propoli

Ο κ. Κουτσούμπας χαιρέτησε τους ανθρώπους που στήριξαν το ΚΚΕ ζητώντας από όσους δεν το έκαναν η το σκέφτηκαν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου να κάνουν το άλμα.

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε και για την άνοδο που κατέγραψε το ΚΚΕ σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης όπου το κόμμα του Περισσού πήρε την τρίτη θέση στις προηγούμενες εκλογές. «Η ανάδειξη του ΚΚΕ σε τρίτο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές, στο Γ’ και στο Δ’ Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντικατοπτρίζει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια μέσα από τους αγώνες και τις πολύμορφες άλλες δράσεις όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες.

– Στους αγώνες της εργατικής τάξης σε μια σειρά χώρους δουλειάς, για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, όπως στη «Μαλαματίνα», σε επιχειρήσεις Τροφίμων, Μετάλλου, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Επισιτισμό – Τουρισμό και αλλού.

– Στους αγώνες για να εμποδιστούν πλειστηριασμοί και εξώσεις εργατικών – λαϊκών οικογενειών, στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου», τόνισε συγκεκριμένα. Ο κ. Κουτσούμπας επίσης μίλησε για τα άλλα κόμμα τονίζοντας ότι είναι δεσμευμένοι να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ με το ταμείο ανάκαμψης που μιλάει για πάγωμα τριετιών αλλά και για τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ που εμπλέκει την χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

«Αυτό που έλεγε προεκλογικά το ΚΚΕ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, είναι σήμερα κατανοητό από περισσότερους. Το μόνο ερώτημα που υπάρχει σήμερα είναι ποιος μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς έχουμε ήδη αποκαλύψει στο λαό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης ημέρας» είναι συγκεκριμένο: · Είναι η επιστροφή σε “ματωμένα” πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, με «βατήρα» τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Είναι τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και οι «μεταρρυθμίσεις» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δισ. ευρώ για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι. · Είναι η πιο αποφασιστική προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις. · Είναι η δέσμευση να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2027, όπως αποκαλύπτει η εαρινή έκθεση της κομισιόν, την οποία κανείς τους δεν τολμά να αμφισβητήσει. Με δυο λόγια, τριετίες τέλος.

· Είναι δεσμευμένοι, επίσης, απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλα επικίνδυνα σχέδια που φτάνουν μέχρι και σε διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα και τόσα άλλα», ανέφερε συγκεκριμένα. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα ψηφίζοντας τον νόμο Χατζηδάκη αλλά και το θα λογαριαστούμε την περίοδο του κορονοϊού.

«Είναι άλλωστε γνωστές οι τρικλοποδιές που βάζουν αυτά τα κόμματα στην προσπάθεια για μαζικοποίηση, για ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και των εργατικών αγώνων. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το “θα λογαριαστούμε μετά”, την ώρα που οι χώροι δουλειάς ήταν τίγκα στον κορονοϊό λόγω της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας από την εργοδοσία και της απόκρυψης κρουσμάτων; Το ότι έλεγε ότι «οι απεργίες ενάντια στο έκτρωμα Χατζηδάκη δεν θα έχουν αποτέλεσμα», για να πάει τελικά να ψηφίσει το μισό;».

Επιτέθηκε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε μιλήσει για το ΚΚΕ με τον κ. Κουτσούμπα να αναφέρει μια σειρά ζητημάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει ακόμα και υποψηφίους δημάρχους της ΝΔ. «Βλέπετε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας νοιάζονται για το ποιος θα κυβερνήσει σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι αδιάφορος, όπως τόλμησε να πει για το ΚΚΕ προχθές εδώ στη Βόρεια Ελλάδα.

Γι’ αυτό “πολεμάει” τη δεξιά με Αντώναρους, Μαραντζίδηδες και άλλα τέτοια φυντάνια. Γι΄ αυτό στην Πάτρα συμμαχεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά του κομμουνιστή δημάρχου, Κώστα Πελετίδη. Γι’ αυτό στο Περιστέρι στηρίζει τον δήμαρχο της ΝΔ, τον Παχατουρίδη. Γι’ αυτό στην Καισαριανή έχει κοινό υποψήφιο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην εκλεγεί κομμουνιστής δήμαρχος. Θα έλεγε κανείς ότι, όχι απλά νοιάζεται, άλλα έκανε και ό,τι καλύτερο μπορούσε για να κυβερνήσει ξανά η ΝΔ του Μητσοτάκη. Ας μην κουνάει, λοιπόν, το δάχτυλο στο ΚΚΕ. Εμείς, όχι μόνο νοιαζόμαστε, αλλά θα είμαστε και οι μόνοι που θα βρεθούμε μαχητικά απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ». Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε και για τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και για τις επιδοτήσεις για τα κέρδη του κεφαλαίου χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίσει, αύξηση στον μισθό των εργαζομένων.

«Από τη μία, χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ για το έργο στις Σκουριές. Τα μεταλλεύματα πωλούνται σε τιμές ρεκόρ. Και την ίδια στιγμή συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης της εργασίας και ομαδικές απολύσεις στο έργο από εργολάβους. Το ίδιο και για τα νέα παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην Χαλκιδική. Με επενδύσεις που θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με πάρτι κερδοφορίας για τους μεγάλους του κλάδου που υπολογίζουν αριθμούς ρεκόρ και φέτος και με πάνω από 10 διαφορετικές μορφές απασχόλησης, με ονομαστικούς μισθούς στο ύψος του 2007 για τους εργαζόμενους. Για αυτό, ιδιαίτερα οι νέοι που εργάζονται στην σεζόν μη διστάσουν! Να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζουν όσοι απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για να διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να στηρίξουν το ΚΚΕ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε και για τις εργατικές μάχες του προηγούμενου διαστήματος και την νίκη εργατών της Cosco, της efood, της ΛΑΡΚΟ αλλά και τις Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευής που κατάφερε να υπογράψει το συνδικάτο μετά από αγώνες το 2017, αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή την ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ. Υποχρεωτική την έκαναν οι εργάτες με την πάλη τους αμέσως μετά το καινούριο εργοδοτικό έγκλημα, αφού είναι ένα βήμα πριν αποκτήσει η συλλογική τους σύμβαση ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις.

Είμαστε περήφανοι που σε αυτούς και άλλους τόσους αγώνες, το ΚΚΕ, οι βουλευτές του, ήταν μπροστά. Γιατί το ΚΚΕ δεν περιμένει καν τις εκλογές για να ξεκινήσει τη μαχητική αντιπολίτευση. Είναι ήδη κάθε μέρα στους δρόμους. Όπως είναι και εκεί που πλειστηριάζονται λαϊκά σπίτια. Έτσι καταφέραμε να ακυρώσουμε 10 πλειστηριασμούς μόνο την περασμένη βδομάδα. Είμαστε περήφανοι γιατί με την συμβολή των κομμουνιστών οι εργαζόμενοι σε πολλούς χώρους δουλειάς:

· Δεν παρέπεμψαν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους στη δευτέρα παρουσία της προσμονής για κυβερνητικές εναλλαγές και έδωσαν τη μάχη σε σκληρή κόντρα με την εργοδοσία και τους νόμους που την στηρίζουν.

· Δεν ανέχτηκαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για περισσότερες καπιταλιστικές επενδύσεις ως λύση για τα προβλήματα τους. · Δεν πάτησαν την μπανανόφλουδα για αγώνες στα όρια των αντοχών της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. · Δεν είδαν ως λύση τα παζάρια των εργαζομένων με την εργοδοσία για το πόσα λιγότερα θα χάσουμε, όπως καλεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για τα νέα κόμματα που βγαίνουν στην επιφάνεια και τις θέσεις τις οποίες έχουν, φέρνοντας σαν παράδειγμα το κόμμα “ΝΙΚΗ” το οποίο πρότεινε καταναγκαστική εργασία για πληρωμές δανείων. «Τόσο «νέα» είναι αυτά τα κόμματα που έχουν ρηξικέλευθες προτάσεις για τους εργαζόμενους: Όπως η ΝΙΚΗ που προτείνει καταναγκαστική εργασία με αυξημένες κρατήσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε δάνειο. Δηλαδή σκλαβοπάζαρο για να μην χάσουν οι τράπεζες ούτε ευρώ. Καμιά ψήφος, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι «πάμε και όπου βγει», αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ!

Για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης με τους εργαζόμενους στο τιμόνι της εξουσίας, πραγματικού ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγεται. Γιατί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους δεν τους βλέπει σαν κουκιά, ούτε τους χωρίζει σε πράσινους, μπλε και ροζ. Γι΄ αυτό και δεν λέει “καλά να πάθουν” επειδή ψήφισαν το ένα ή το άλλο κόμμα, όπως κάνουν άλλοι. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους και τους βλέπει σαν την τάξη που παράγει όλον τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας και που έχει τη δύναμη, όταν το αποφασίσει να τα φέρει όλα τούμπα. Γιατί στη σημερινή βαρβαρότητα υπάρχει διέξοδος για τα συμφέροντα του λαού, στη σύγκρουση και την ανατροπή του σάπιου, διεφθαρμένου συστήματος».

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει σύσσωμος το ΚΚΕ γιατι όπως ανέφερε «πάμε να κάνουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, λοιπόν, για να είναι δυνατός ο λαός απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, για να δυναμώσει η προοπτική των καλύτερων ημερών που θέλουμε να ζήσουμε και θα ζήσουμε. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ δυνατό!».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΥΑΘ αλλά και νοσοκομειακός ιατρός μέλος της Αριστερής Συσπείρωσης που εκλογικά έχει εκδώσει ανακοίνωση στήριξης στο ΚΚΕ.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: «Τρομακτικό» βίντεο με τους βομβαρδισμούς στη Χερσώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading