Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στον τ/σ «Alpha» ερωτηθείς για την εν αναμονή απόφαση του Αρείου Πάγου για το «κόμμα Κασιδιάρη» (σ.σ η συνέντευξη δόθηκε πριν γίνει γνωστή η απόφαση) είπε ότι έγιναν λάθη με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναφερόμενος, καταρχήν, τόσο στη καθυστέρηση έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής και στις καθυστερήσεις της ακροαματικής διαδικασίας.
«Το ότι δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η απόφαση στο Εφετείο, είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και φτάσαμε στο «παρά πέντε» να υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση στη βουλή η οποία δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, γιατί εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί είναι θέμα στο οποίο πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει, πρέπει το πολιτικό σύστημα το ίδιο να απαντήσει και όχι να φτάνουμε στο «παρά πέντε» να κάνουμε νομοθετικές ρυθμίσεις».
«Ο ‘Αρειος Πάγος καλείται τώρα, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, να κρίνει αυτή την υπόθεση. Εμείς στη Βουλή δεν ψηφίσαμε αυτή τη ρύθμιση ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχει απαράδεκτες επικίνδυνες γενικεύσεις, όχι για σήμερα αλλά για αύριο, για έναν οποιονδήποτε άλλον που θα έρθει σε μία πορεία και μπορεί να βάλει ζητήματα. Είναι άλλο να διαπαιδαγωγούμε το λαό μας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο ναζισμό, ενάντια στις εγκληματικές πράξεις αυτής της ιδεολογίας και αυτού του μορφώματος που εμφανίστηκε ως Χρυσή Αυγή, ή με τα διάφορα άλλα παρακλάδια της στη συνέχεια και διαφορετικό πράγμα να εμφανίζεται τώρα από τα Μέσα Ενημέρωσης – κάποια ΜΜΕ – και ως αντισυστημική δύναμη αλλά και από πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε.
«’Ακουγα προχθές κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό που έλεγε ότι είναι η έκφραση της οργής του λαού, της νεολαίας και λοιπά. Μα δεν πρόκειται για τέτοιο ζήτημα. Η Χρυσή Αυγή, οι ναζί, οι εγκληματίες, ο Κασιδιάρης, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος, τους αμολάνε κατά πως τους βολεύει, πως βολεύει το σύστημα, σε κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και στη συνέχεια ξανά τους μαζεύουν» τόνισε.
Ερωτηθείς για τον προεκλογικό «διαγωνισμό παροχολογίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων» και το θέμα του κατώτατου μισθού, είπε ότι «υπάρχει πλέον πείρα και στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό ότι για τις προεκλογικές εξαγγελίες να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί ακόμα και αυτές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και του κυρίου Τσίπρα μιλάνε εάν πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα, αν υπάρχουν αντοχές της οικονομίας, εάν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης μας βολεύουν και λοιπά και έχουμε την έγκριση, για το 2027 μιλάνε ότι μπορεί να πάει και να ανέβει ο μισθός».
«Εμείς λέμε πολύ απλά το εξής: εδώ και τώρα να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, η οποία έχει καταργηθεί στην ουσία, και με αφετηρία τον κατώτερο μισθό στα 850 ευρώ αλλά με ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, «να υπάρξει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό επίσης, μαζί με μία σειρά άλλα μέτρα όπως είναι η επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού, πέρασαν πλέον πάνω από 10 χρόνια που έχει καταργηθεί και πρέπει να επανέλθει».
Ως προς την «ψήφο ανοχής από τα κόμματα της αριστεράς» για την οποία μιλά ο Αλ. Τσίπρας, είπε ότι «δεν υπάρχει ανοχή σε μία κυβέρνηση η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Υπάρχει δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας και με βάση αυτό τον εκλογικό νόμο, στις 22 Μαϊου μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που συμφωνούν σε προγραμματικές στρατηγικές στοχεύσεις».
«Μπορούν να τα βρουν λοιπόν αυτά τα κόμματα παρά να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό, την οικονομία, την χώρα. Το κάνουν αυτό γιατί θέλουν ουσιαστικά – να το πούμε έτσι απλά – να ληστέψουν ψήφους από μικρότερα κόμματα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έτσι ώστε να πάρουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία» είπε.
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «ούτε στις δεύτερες εκλογές, αν γίνουν, θα υπάρχει αυτοδυναμία. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Πάλι σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα πάμε, οπότε είναι «τσάμπα» αυτή η ταλαιπωρία. Δεν υπάρχει ανοχή σε μία κυβέρνηση για “ένα – δυο” ζητηματάκια, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, υποκρινόμενος και κοροϊδεύοντας τον Έλληνα ψηφοφόρο. Εδώ θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα στις 11 Ιουλίου έχουμε μια μεγάλη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα ενταχθούν χώρες, εμείς διαφωνούμε. Τι ανοχή να δώσουμε;».
Ο γγ της ΚΕ του κόμματος κατέληξε στη συνέντευξή του υπογραμμίζοντας: «Δυνατό ΚΚΕ. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα σήμερα για να είναι δυνατός ο λαός».
Δείτε επίσης: Τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου