Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iEidiseis αναφέρει ότι «η λαϊκή απαίτηση να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή έγινε πράξη» ενώ «οι ποινές θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες αν δεν είχαν προηγηθεί οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα».
Επισημαίνει ότι αποδείχθηκε και με αδιάσειστα στοιχεία στην πολύχρονη δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι «ο φασισμός συνδέεται με χίλια δυο νήματα με το αστικό πολιτικό σύστημα, με τμήματα του αστικού κράτους, με μηχανισμούς της εργοδοσίας» και συμπεραίνει πως «η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν σταματάει γιατί είναι εδώ οι αιτίες του». Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ, την επόμενη της ανακοίνωσης της απόφασης, κατέθεσε τροπολογία που προέβλεπε, αφενός να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι οι καταδικασμένοι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αφετέρου την αυτοδίκαιη και άμεση έκπτωση των κατάδικων ναζιστών από την Ευρωβουλή, αλλά και τα όργανα περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.
Τονίζει ότι «δεν χωράει εφησυχασμός, ιδιαίτερα από όσους με συνέπεια βρέθηκαν απέναντι στην ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι το καλύτερο ‘όπλο’ για να μη σηκώσει κεφάλι κάποια άλλη φασιστική οργάνωση».
Ως προς την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το ΚΚΕ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών θα καταψηφίσει τόσο την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και τα κόμματα εκείνα που έστρωσαν το έδαφος για τον σημερινό άθλιο, πτωχευτικό κώδικα». Εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «παιχνίδια άσφαιρης αντιπολίτευσης απέναντι στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης» και για «πολύ θράσος» όταν μιλά για την προστασία της α’ κατοικίας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο κατήργησε το όποιο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, αλλά άνοιξε τον δρόμο και στην μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα των κινητοποιήσεων εργατικών-λαϊκών φορέων ενάντια στους πλειστηριασμούς».
«Αυτό το πλαίσιο πήρε η ΝΔ και τώρα το κάνει ακόμα πιο επιθετικό, χρεοκοπώντας κυριολεκτικά λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «όλη η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια γύρω από τους πλειστηριασμούς, δείχνει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ελληνικών κυβερνήσεων με τις επιταγές των τραπεζιτών και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη συζήτηση στη Βουλή για να προβάλει τις σύγχρονες διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επαγγελματιών, και τονίζει ότι η εξασφάλιση σύγχρονης ασφαλούς κατοικίας για όλους τους εργαζόμενους, θα έπρεπε σήμερα να ήταν κατοχυρωμένο, καθολικό δικαίωμα, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνει ότι η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποκοπεί από την εντεινόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τους ανταγωνισμούς αστικών τάξεων και επιχειρηματικών μεγαθηρίων στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνει επίσης. ότι «κανείς δεν μπορεί από τα πριν να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ή μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης και αυτό μπορεί να συμβεί, τόσο πριν, όσο και μετά ή και κατά τη διάρκεια των όποιων συνομιλιών. Γι’ αυτό είναι πλαστό το δίλημμα που κάποιοι θέτουν στο λαό μας: ‘διάλογος ή σύγκρουση’». Κάνει λόγο για μεθόδευση της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου όλη τη γκάμα των διεκδικήσεων της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «το επικίνδυνο είναι, ότι αυτή η προσπάθεια βρίσκει ‘έδαφος’ από εκείνα τα συμφέροντα, που στη χώρα μας και διεθνώς προτάσσουν τη λεγόμενη «συνεκμετάλλευση».
«Από αυτήν την άποψη είναι απαράδεκτη η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν. μίλια των χωρικών υδάτων, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ορούτς Ρέις, ιδίως πλησίον του Καστελόριζου, ενώ τα μεγάλα λόγια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης σήμερα, όχι μόνο δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά μάλλον τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» προσθέτει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζει ότι «οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι δεν είναι το ‘φρένο’ στην τουρκική επιθετικότητα και στη σύγκρουση, είναι για πολλούς λόγους και διαχρονικά το ‘γκάζι’ της». Όπως εξηγεί επίσης στη συνέντευξή του, «το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι η λύση για μια ειρηνική διευθέτηση, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις».
Ερωτηθείς για το Κυπριακό, είπε ότι «τα σχέδια διαμελισμού και γκετοποίησης του λαού της καλά κρατούν», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «εκτιμά πως ο λαός της Κύπρου αξίζει και πρέπει να ζει ελεύθερος και νοικοκύρης στον τόπο του, σε ένα και όχι δύο κράτη, με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Αναφορικά με την αντίδραση του ΚΚΕ στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη χρήση οπλικών συστημάτων εκτός συνόρων, σημειώνει ότι «όσο η χώρα μας βρίσκεται μέσα στο ΝΑΤΟ, μέσα στη ‘στρατηγική συμμαχία’ με τις ΗΠΑ, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αμυντικών δαπανών, για τις οποίες ξοδεύεται φανερά το υπέρογκο ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δεν προχωρά με βάση τις ανάγκες της άμυνας, της προστασίας του λαού».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, σημειώνει ότι παρά τις διαφορές Τραμπ-Μπάϊντεν και οι δύο εξυπηρετούν τα ταξικά και αντιλαϊκά συμφέροντα, ενώ «θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε πως ο Μπάιντεν δεν θα επιδιώξει, όπως κι ο Τραμπ, να διατηρήσει την Τουρκία στη σφαίρα του ευρωατλαντισμού, ή να διαφυλάξει τη νατοϊκή συνοχή, ή να θέσει εμπόδια στη διείσδυση στην περιοχή συμφερόντων ανταγωνιστικών προς τα αμερικάνικα συμφέροντα».
«Ας μην ξεχνάμε πως η οικοδόμηση των ‘γκρίζων ζωνών’, τα Ίμια και το καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, ‘φουσκώνοντας τα πανιά’ της τουρκικής επιθετικότητας, έγινε επί του Προέδρου των Δημοκρατικών, Μπιλ Κλίντον» αναφέρει.
Ο Δ. Κουτσούμπας δεν αποκλείει ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, ειδικά αν οι διεργασίες στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «είναι ραγδαίες και το ‘μασάζ’ της κοινής γνώμης, δηλαδή η πλύση εγκεφάλου κριθεί από τα αστικά επιτελεία ως ανεπαρκέστατη».
«Τα ‘εθνικά ζητήματα’, δηλαδή τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είναι ‘νύχι-κρέας’ με την εσωτερική πολιτική. Δεν γίνεται κάποιο κόμμα να έχει φιλολαϊκή πολιτική στα ‘εθνικά ζητήματα’ και στα εσωτερικά ζητήματα να στηρίζει αντιλαϊκές επιλογές. Άλλωστε, η πυξίδα, που κάθε φορά καθορίζει την πορεία κάθε κόμματος, είναι ενιαία: είτε αυτή θα έχει δείκτη της τα συμφέροντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ή τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Κανείς δεν στέκεται σε δύο βάρκες» καταλήγει στη συνέντευξή του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.