Δ. Κουτσούμπας: Η τέχνη και η λογοτεχνία θα αντλούν έμπνευση από τη νέα κοινωνία

Δ. Κουτσούμπας: Η τέχνη και η λογοτεχνία θα αντλούν έμπνευση από τη νέα κοινωνία

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του 6ου κατά σειρά Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, με θέμα «Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας (1940-1950)» – Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ΕΑΜική Αντίσταση και τον αγώνα του ΔΣΕ. Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Τέχνη και Ζωή» έκανε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Ακολούθησε εισήγηση του Φάνη Παρρή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, για την εξεταζόμενη ιστορική περίοδο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με τις ενότητες Η λογοτεχνία στα χρόνια του ιταλοελληνικού πολέμου και της Κατοχής και Η λογοτεχνία την περίοδο των Δεκεμβριανών, και αύριο Κυριακή με την ενότητα Η λογοτεχνία την περίοδο του Εμφυλίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τα Επιστημονικά Συνέδρια της ΚΕ του ΚΚΕ έχουν γίνει πλέον θεσμός, επισημαίνοντας ιδιαίτερα «το περιεχόμενο αυτού του Συνεδρίου για τα χρόνια της θύελλας, για τη δεκαετία του ’40, την πιο σπουδαία δεκαετία της επαναστατικής έξαρσης». «Τα χρόνια της θύελλας», η δεκαετία του ’40, με την ΕΑΜική Αντίσταση και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι ακριβώς ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα όλων αυτών.

Είναι η στιγμή που το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στα γεγονότα και η λογοτεχνία του αγωνίζεται να γίνει πηγή έμπνευσης για τους χιλιάδες ανθρώπους που ρίχνονται στη φωτιά του πολιτικού αγώνα και της ένοπλης πάλης, ώστε όλο αυτό το μεγαλείο να καταγραφεί με τον πιο ζωντανό τρόπο στην ιστορία, τόνισε.

Απόλυτα δικαιολογημένα μιλώντας για τη συγκεκριμένη δεκαετία, την χαρακτηρίζουμε ως τα χρόνια της θύελλας. Γιατί είναι θύελλα κοινωνική, ανατρεπτική, ιστορική, η πάλη ενός λαού που με το όπλο στο χέρι, διεκδικεί το άλμα προς το αύριο.

Είναι η θύελλα που επιδιώκουμε να σαρώσει τον παλιό, ξεπερασμένο κόσμο της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Μία τέτοια ιστορική συνθήκη θα ήταν αδύνατο να μην αγγίξει, να μην επηρεάσει και τους λογοτέχνες, πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη στάση των λογοτεχνών εκείνης της εποχής, επισημαίνοντας ότι «οι λογοτεχνικές συνειδήσεις έχουν άμεση συνάρτηση με το επίπεδο της λαϊκής πάλης και σφυρηλατούνται μέσα από το θέριεμα της ΕΑΜικής Αντίστασης».

Είπε ότι και τότε «η ανάπτυξη της λογοτεχνίας δεν έμεινε πίσω», αναφέροντας τις προσπάθειες που έγιναν, τονίζοντας ότι «έγινε κατορθωτό να φωτιστούν τα αντιτιθέμενα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα».

Έφερε ως παράδειγμα το έργο του Κώστα Βάρναλη Ημερολόγιο της Πηνελόπης και το ποίημα Γειτονιές του κόσμου του Γιάννη Ρίτσου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κοιτάμε τον ήλιο του σοσιαλισμού – κομμουνισμού» και ότι «θα έρθει η εποχή που οι ποιητές, οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας».

Αυτή η επαναστατική αλλαγή αποτελεί το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, καταλήγοντας στον χαιρετισμό του ο Δ. Κουτσούμπας.

Loading

Play