Πραγματοποιείται σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, τετραμερής συνάντηση του ΚΚΕ, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας με θέμα «Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην επίθεση του κεφαλαίου για τον σοσιαλισμό».
Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος οι: Δημήτρης Κουτσούμπας, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Άστορ Γκαρσία, γγ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α’ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού και Κεμάλ Οκουγιάν, γγ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.
Οι αντιπροσωπείες των ΚΚ θα συμμετάσχουν, ακόμα, στις εκδηλώσεις της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, στις Νήες Μαγνησίας.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και στη δράση των κομμάτων, η οποία διαμόρφωσε το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα.
«Σήμερα, οι εξελίξεις σημαδεύονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία, που διεξάγεται εδώ και πέντε περίπου μήνες.
Οι αιτίες του βρίσκονται στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στην αναμέτρηση των αστικών τάξεων. Και η “καύσιμη ύλη”, που μας οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο, ξεκίνησε να συσσωρεύεται μετά την αντεπανάσταση, την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» σημείωσε, εξηγώντας, στη συνέχεια, πώς προέκυψε η σύγκρουση στην Ουκρανία «για την ενσωμάτωσή της σε διαφορετικά σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης».
Όπως τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η ανάδειξη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της σύγκρουσης και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τον προσανατολισμό της πάλης των λαών. Αποτελεί ένα από τα επίμαχα ζητήματα της συζήτησης, της διαπάλης και στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος».
«Σε αυτές τις συνθήκες, έχει πολύ μεγάλη σημασία η θέση ότι δεν τασσόμαστε με το μέρος κανενός στρατοπέδου καπιταλιστών στον πόλεμο. Ότι συγκρουόμαστε με τις αστικές τάξεις και είμαστε με την πάλη των λαών μας, σε κατεύθυνση απεμπλοκής των χωρών μας από τον πόλεμο και για την ενίσχυση της πάλης στην κατεύθυνση της εξάλειψης των αιτιών του πολέμου, για την ανατροπή συνολικά του καπιταλισμού που τον γεννά. Αυτή, συνεπώς, είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας», επεσήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι λαοί ήδη πληρώνουν, άλλοι με το αίμα τους και άλλοι και με το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, τον πόλεμο, τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, τους ανταγωνισμούς του μοιράσματος της “πίτας” των ενεργειακών πηγών, την κατάσταση που διαμορφώνεται από την πορεία “απεξάρτησης” της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τις κυρώσεις, αλλά και την επελαύνουσα “επισιτιστική κρίση”».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Έχουν στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως άλλωστε τέτοιες σχέσεις έχει και το Μεξικό. Επίσης, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι μέλη της ΕΕ και η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος. Οι χώρες μας έχουν εμπλακεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως π.χ. με την ύπαρξη των αμερικάνικων βάσεων.
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της πάλης για την απεμπλοκή. Συμμετέχουν στις λαϊκές κινητοποιήσεις για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, που κάθε άλλο παρά εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών».
«Πρέπει να πούμε πως οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο ΝΑΤΟικών κρατών, εντείνουν τον ανταγωνισμό με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς μας.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ και το ΚΚΤ έχουμε τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Έχουμε εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα έχουν καθορίσει, παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό, προτάσσουμε τη φιλία των λαών μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βαθύνουν και να πληθύνουν οι σχέσεις ανάμεσα στους κομμουνιστές της Ελλάδας και της Τουρκίας, να αποκτήσουν αυτές οι σχέσεις ένα θετικό αποτύπωμα και στις σχέσεις των δύο λαών», πρόσθεσε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για πλευρές της «πολύχρονης ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτική κρίσης» του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημείωσε: «Θεωρούμε ότι πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι, δυστυχώς, αρκετά κόμματα δεν μπόρεσαν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στην εποχή μας. Δηλαδή, την εποχή του ιμπεριαλισμού, της κυριαρχίας των μονοπωλίων και την κατεύθυνση της πάλης για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, για την επίλυση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας, που τεκμηριώνουν τον χαρακτήρα της επανάστασης ως σοσιαλιστικής.
Παραμένουν στα προγράμματά τους παλιές, ξεπερασμένες από την ίδια την ιστορική πείρα θέσεις, περί κάποιων ασαφών, ενδιάμεσων σταδίων ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, τα οποία -υποτίθεται- θα μας διευκολύνουν για το πέρασμα στον σοσιαλισμό».
Όπως τόνισε, υπάρχουν κόμματα «που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις, στην απόρριψη στήριξης ή συμμετοχής σε αυτές στο πλαίσιο του καπιταλισμού».
«Παραμένουν κόμματα που ακόμα θεωρούν την Κίνα ως κράτος που οικοδομεί τον σοσιαλισμό, κόντρα στις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης αλλά και στην ίδια την πραγματικότητα, η οποία δείχνει πως στην Κίνα, πλέον, κυριαρχούν πλήρως οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής», επεσήμανε.
«Άλλα κόμματα, πάλι, ενώ αποδέχονται ότι η Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση, εγκλωβίζονται σε θέσεις που αμφισβητούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ρωσίας, που στηρίζεται σε ισχυρά μονοπώλια και είναι η δεύτερη παγκόσμια καπιταλιστική στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ», πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη πιο ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των ΚΚ.
«Το ΚΚΕ δίνει αυτήν την περίοδο σκληρές μάχες. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, δυναμώνει η απαίτηση κανένας στρατιώτης και αξιωματικός εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανό-ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις.
Αυτός ο αγώνας συνδυάζεται με την πάλη για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέμου και της ονομαζόμενης “πράσινης μετάβασης”, ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, την άρση της βαριάς φορολογίας, την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα της εργατικής τάξης και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι οι αγώνες συνδέονται «αναπόσπαστα με την πορεία της συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, με την υπόθεση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας».
Όπως είπε, υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας επί πολλών ζητημάτων ώστε «να δυναμώσουν οι προσπάθειες για την επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με τα βήματα που έχουν γίνει στη ΔΚΕ και στην ΕΚΠ, καθώς και στις ΔΣΚΕΚ (Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών λαι Εργατικών Κομμάτων)». Ευχήθηκε, δε, κάθε επιτυχία στο ΚΚ Κούβας, που έχει αναλάβει να φιλοξενήσει στα τέλη Οκτώβρη την 22η ΔΣΚΕΚ.
«Η νέα φάση μέσα στην οποία παλεύουμε έχει μεγάλες απαιτήσεις και οι συνθήκες επιβάλλουν την κλιμάκωση της ιδεολογικής, πολιτικής διαπάλης με τα αστικά κόμματα κάθε εκδοχής. Οι θέσεις που εστιάζουν μόνο ή κυρίως στην πάλη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό οδηγούν στην αθώωση της Σοσιαλδημοκρατίας και άλλων αστικών δυνάμεων, θιασωτών της κρατικής “ρύθμισης της αγοράς”», τόνισε προσθέτοντας πως «αυξάνονται τα καθήκοντα των κομμουνιστών στη διαπάλη με τον οπορτουνισμό, που εκφράζει την επίδραση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα».
«Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, γεννάει φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά. Εντείνεται η εκμετάλλευση, μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις δυνατότητες της εποχής μας και τη ζωή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού και καθημερινά προβάλλει η σημασία της κοινωνικής συμμαχίας, της αντιμονοπωλιακής-αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης του αγώνα», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.