Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ επιμένει ότι δεν πρέπει να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας (vid)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ επιμένει ότι δεν πρέπει να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας (vid)

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, συμμετείχε σε σύσκεψη με τα Υγειονομικά Σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζομένους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, μεταξύ άλλων ότι «οι κυβερνήσεις ως σήμερα απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, ακόμα και κατά την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή για την ενίσχυσή του.

Αντιθέτως αυτά τα δύο χρόνια θησαύρισαν οι ιδιωτικοί όμιλοι στην Υγεία πάνω στον θάνατο, την αρρώστια, τον κορονοϊο και σ’ αυτό έβαλαν πλάτη οι κυβερνήσεις, ο κρατικός μηχανισμός».

«Το ΚΚΕ είχε πει και επιμένει ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας. Με μαθηματική ακρίβεια αυτή η συνύπαρξη θα γέρνει υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ας μη λένε διάφοροι ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια συνύπαρξη, δε γίνεται, το κέρδος είναι άπληστο, είναι αδηφάγο. Δεν έγινε καν επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και η κατάσταση χειροτερεύει».

Υπογράμμισε επίσης ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι απ’ τα μεγαλύτερα της χώρας και καλύπτει μια τεράστια περιοχή. Χρειάζεται να στελεχωθεί, με προσλήψεις γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι, να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορεί να λειτουργήσει. Η ένταξη στα ΒΑΕ είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα. Επίσης, οι μισθοί, η απληρωσιά, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν άρδην».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογραμμίζοντας ότι «αυτό επιδεινώνει παραπέρα την άσχημη κατάσταση στα νοσοκομεία».

«Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος αφού τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σαν κοινωνία. Εμείς ως Κόμμα πιέζουμε και στη Βουλή και θα επιμείνουμε να ενοχλούμε και τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό και τα άλλα κόμματα. Ξέρετε ότι είμαστε μπροστά στους αγώνες σας, στο κίνημα και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε και για να αποκαλυφθούν τα ζητήματα και για να επιλυθούν» είπε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και «στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα» τονίζοντας πως οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. «Η πολιτική της δήθεν «πράσινης μετάβασης» που επιλέγει η ΕΕ και οι ΗΠΑ και συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σημαίνει απολιγνιτοποίηση, σημαίνει ότι κλείνουν παραγωγικές μονάδες για ένα ορυκτό που το έχει η Ελλάδα και μπορεί για πολλά χρόνια να δίνει φτηνή ενέργεια και να εξασφαλίζει και τη δουλειά ανθρώπων που τώρα πετιούνται στο δρόμο» σημείωσε, στηλιτεύοντας την υποκρισία όσων υποστήριζαν ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός και μολύνει το περιβάλλον, αφού όπως σημείωσε ο λιγνίτης έγινε ακριβός λόγω της απόφασης της ΕΕ να κάνει εμπόριο ρύπων, ενώ τώρα που το φυσικό αέριο ακρίβυνε λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία η ΕΕ λέει «δεν πειράζει η επίπτωση στο περιβάλλον, κράτα λίγο τον λιγνίτη γιατί είναι φτηνότερος και γιατί δεν θα έχουμε φυσικό αέριο» είπε.

Επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλο τον πλούτο της και τις μορφές ενέργειας που διαθέτει προκειμένου και ο λαός να μη βιώνει ενεργειακή φτώχεια και η χώρα να μην έχει ενεργειακή εξάρτηση, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, αφού η άνοδος των τιμών της ενέργειας συμπαρασύρει όλες τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα.

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο σημείωσε πως «απ’ τη μια έχουμε τη μια ομάδα ληστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και από την άλλη την άλλη ομάδα ληστών Ρωσία και συμμάχους που έχει, οι οποίοι θέλουν για τα δικά τους μονοπώλια να εξασφαλίσουν αγορές και στην Ουκρανία και στις γύρω χώρες, στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης».

Όπως σημείωσε «αυτό σκέφτονται όλοι και υπάρχει ανταγωνισμός γιατί οι ενεργειακοί δρόμοι, ο ορυκτός πλούτος και οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων είναι τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία γίνεται ξανά η μοιρασιά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γι’ αυτό και διαστρεβλώνουν τη θέση του ΚΚΕ. Αν είναι δυνατόν να είναι το ΚΚΕ με τον Πούτιν, δικός τους άνθρωπος ήταν, τον είχαν στα ώπα ώπα όταν μαζί διέλυαν τη Σοβιετική Ένωση… Λένε μόνο για τον Πούτιν, ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα και δεν θέλουν να τους λέμε ότι ο Πούτιν έκανε αυτή την απαράδεκτη επέμβαση επειδή το εύφλεκτο υλικό μαζευόταν για χρόνια. Έτσι, ο λαός της Ουκρανίας έγινε σάκος του μποξ… Μην μας κρύβουν τη μισή αλήθεια, εμείς δεν θα βάλουμε τελεία καταδικάζοντας τη ρωσική επέμβαση. Δηλαδή οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν, με γκαγκστερικό τρόπο, ενώ τώρα τα βάζουν με τον άλλον γκάγκστερ που αυτοί έφτιαξαν».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγοντας τόνισε: «Όλα τα ζητήματα συνδέονται και καλό είναι να τα συζητάμε καθαρά κι εδώ μέσα στο χώρο δουλειάς. Βέβαια εδώ πρωταρχικό είναι το ζήτημα της Υγείας, όμως τελικά καταλήγουν όλα στο βασικό ερώτημα: Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τι σύστημα θέλουμε, είτε πολιτικό, είτε αφορά το κράτος, είτε αφορά τη δημοκρατία, τη συμμετοχή του λαού, με ποια οικονομία, ποιος να έχει την ιδιοκτησία και τι θέση έχει σ’ αυτό ο εργαζόμενος λαός, η εργατική τάξη, ο επιστήμονας, τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Δείτε επίσης: Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στα Ιωάννινα

Loading

Play