Δ. Μάντζος: Απαιτούνται εθνικές γραμμές με σαφήνεια και καθαρότητα

Δ. Μάντζος: Απαιτούνται εθνικές γραμμές με σαφήνεια και καθαρότητα

Ο κ. Μάντζος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους και φίλους των πέντε νεκρών της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη και την συμπαράσταση του κόμματός του στους τραυματίες, λέγοντας πως «απαιτείται να υπάρξει ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου οι αρμόδιοι υπουργοί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις για τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Στα εθνικά θέματα, αλλά και την τραγωδία στην Λιβύη αναφέρθηκε παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κατά την τοποθέτησή του στο σχέδιο του Υπουργείου του Υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι «είδαμε εμβρόντητοι τον κ. Ερντογάν να ξεδιπλώνει την ατζέντα της χώρας του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, σε απόλυτη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Οργανισμού για την Κύπρο» και πρόσθεσε πως «είναι αυτονόητη η υποχρέωση του Πρωθυπουργού να τοποθετηθεί με σαφήνεια από το ίδιο βήμα και να καλύψει το κενό που άφησε η χθεσινή του αφωνία στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο».

Στα εθνικά θέματα, είπε ο κ. Μάντζος «θα πρέπει όλοι να είμαστε όλες και όλοι μαζί. Καμία διαφοροποίηση δεν χωρεί από τις εθνικές γραμμές δεκαετιών ολόκληρων. Και καμία ελαφρότητα στις δηλώσεις δεν χωρεί. Ούτε αβίαστες και εύκολες αναφορές σε εδαφικά θέματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «εδαφικά ζητήματα δεν υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά λύθηκαν οριστικά και αμετάκλητα με την συνθήκη της Λοζάνης. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν είναι εδαφική διαφορά και εδαφικό θέμα».

Ο κ. Μάντζος είπε πως προφανώς λέμε «ναι στον πολιτικό διάλογο και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την γειτονική χώρα, όμως λέμε ένα μεγάλο όχι σε ζητήματα που αφορούν σε κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, που τον τελευταίο καιρό τείνουμε ξεχάσουμε».

Για το Κυπριακό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είπε πως είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και στρατιωτικής παραμονής που επηρεάζει καταλυτικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή, υποχώρηση στις ανεδαφικές και παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού και αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, η διαφύλαξη της ενιαίας νομικής προσωπικότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής».

Ο κ. Μάντζος, υπογράμμισε πως «απαιτούνται εθνικές γραμμές με σαφήνεια και καθαρότητα, γραμμές που θα πρέπει να μας δεσμεύουν όλους».

Αναφερόμενος στις πλημμύρες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σχολίασε πως οι κάτοικοι του κάμπου παραμένουν μέσα στις λάσπες και «οι ευθύνες ζητούν υπευθύνους». Ζήτησε την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ ειδικά για προγράμματα προς τους νέους της Θεσσαλίας προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη διαφυγή τους στο εξωτερικό για να εργαστούν. Πρέπει, είπε «να προβάλλουμε διεθνώς το ζήτημα και να γίνει ευρωπαϊκή συνείδηση η τραγωδία της Θεσσαλίας».

Σχετικά με το σώμα του νομοσχεδίου αναρτήθηκε πως «είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται και να μιλάει για την ενίσχυση της εργασίας».

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «στερούνται αντικρίσματος» και δεν μπορεί «όταν ενισχύεις την ευελιξία στην εργασία να υποστηρίζει ότι ο εργαζόμενος ενισχύεται και προστατεύεται η προσωπική και ψυχή ζωή του».

Σημείωσε, ότι πολλοί έγκριτοι νομικοί, επιστημονικές εταιρείες και φορείς έχουν επικρίνει τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει κάνει σειρά παρατηρήσεων. Χαρακτήρισε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει παράλληλη εργασίας χωρίς να επηρεάζεται το 11ωρο της ανάπαυσης του εργαζόμενου και να κάνει και τα προβλεπόμενα διαλείμματα. Οδηγούμαστε είπε «σε 13 και 14 ώρες εργασία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι επενδύει και συνεχίζει την απορρύθμιση των εργασιών σχέσεων. Σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών, παρατήρησε πως «με τον όρο του 10% της ανεργίας η Κυβέρνηση θα μπορέσει να ξαναβάλει στον πάγο τις τριετίες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων ζήτησε «την άμεση ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, με υποχρεωτικότητα και καθολικότητα του πεδίου εφαρμογής. Εμείς διεκδικούμε την κατάργηση των διατάξεων της προηγούμενης Κυβέρνησης που αφορούν σε εργασιακά και κυρίως από παράνομες απολύσεις που αφορούν το ωράριο. Απαιτούμε την πραγματική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με δυνατότητα παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις, με στελέχωση κατάλληλου προσοντούχου προσωπικού και την υπαγωγή της απευθείας στο Υπουργείο Εργασίας και όχι σε μια κατ’ επίφαση ανεξάρτητη αρχή».

Δείτε επίσης: Πολωνία: Σταματά να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Loading

Play