«Είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να έχει καθυστερήσει τέσσερα χρόνια, καθώς πρόκειται για την ικανοποίηση ενωσιακής υποχρέωσης της χώρας μας από το 2014 για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις θάλασσες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την κυβέρνηση.
Ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, παρ’ όλο που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παιανίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιητικές επιστολές και οχλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2021 και παραπομπή και καταδίκη της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Σημείωσε πως «η ολιγωρία της κυβέρνησης κρίνεται αδικαιολόγητη, καθώς θα μπορούσαμε, πρώτον, να σταθούμε στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του» και «υπάρχει, δεύτερον, το προηγούμενο του ν. 4001/2011 – νόμος Μανιάτη, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει προσδιορίσει τα απώτατα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έπρεπε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να μην έχει εξαρτηθεί από την προηγούμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες. Συμπέρανε ότι «είναι θετικό και αναγκαίο το βήμα που έγινε αλλά ο χρονισμός είναι εσφαλμένος, διότι έχει υπάρξει καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη να είμαστε «πιο νηφάλιοι, συνετοί, σοβαροί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», τονίζοντας ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου εκκρεμεί.
Σχετικά με την τέταρτη φρεγάτα Belharra, ανέφερε ότι «θα θέλαμε να έχει υπάρξει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, αναλυτική ενημέρωση», προσθέτοντας ότι στηρίζουν την ενίσχυση αποτροπής αλλά απαιτούν προηγούμενη ενημέρωση.
Μιλώντας για την ακρίβεια, σημείωσε ότι η αγορά είναι ακριβότερη σε βασικά αγαθά, επισημαίνοντας πως «εδώ και κάθε Πάσχα είναι χειρότερα». Υπογράμμισε ότι παραμένουν οι εστίες του προβλήματος, όπως η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ