Δ. Μάντζος: «Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη κλιματική αλλαγή και ως εύκολη δικαιολογία»

Ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

Μιλώντας στη τηλεόραση του ALPHA ο Δημήτρης Μάντζος, κληθείς να σχολιάσει βίντεο με επιχειρούμενο εμπρησμό στην Πεντέλη κάλεσε τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί αμέσως. «Προφανώς κι εμείς ενώνουμε τη φωνή με όλους τους πολίτες. Ζητούμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. Να ερευνήσει προφανώς τυχόν ευθύνες» τόνισε.

Αναφερόμενος στη Πολιτική Προστασία στη χώρα μας είπε ότι είναι δύσκολη υπόθεση «ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχουμε πάρα πολλά σοβαρά κρούσματα της κλιματικής αλλαγής», ωστόσο τόνισε ότι δεν χωρούν δικαιολογίες καλώντας τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν την αντιπαράθεση. «Οι κυβερνήσεις τη χρησιμοποιούν και ως εύκολη δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους. Δεν είναι δικαιολογία για ανεπάρκεια, είναι δικαιολογία για δράση η κλιματική κρίση. Θα συνιστούσαμε και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ μια περισυλλογή και μια ιδιαίτερη προσοχή και μια ταπεινότητα. Οι κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για την Εύβοια, για την Πάρνηθα, για το Μάτι, δεν μπορούν να κάνουν αντιπαράθεση τοξική και έριδες πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες. Χρειάζεται σοβαρότητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουν με όρους μέλλοντος. Έχουμε καταθέσει από τον Γενάρη, με αφορμή και τη χιονοθύελλα τότε- μια αρχή προγράμματος. Συγκεκριμένα πράγματα. Ναι, να υπάρχει Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και -προφανώς- Πολιτικής Προστασίας, να κάνει κι έναν συνεκτικό συντονισμό όλων των αρμοδίων Αρχών που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις αρμοδιότητές τους και τις διαδικασίες. Αποκεντρωμένα. Έχουμε αντιπυρικές ζώνες; Καθαρίστηκε το δημόσιο δάσος της Πεντέλης; Πότε ξεκίνησαν οι καθαρισμοί στα δάση της Αττικής;» διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει: «Σας πληροφορώ, μετά την πυρκαγιά της 8ης Ιουνίου στον Υμηττό».

Αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ο κ. Μάντζος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ενέργεια, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μας λέει και η κυβέρνηση ποιο είναι το δικό της σχέδιο. Βλέπουμε πάντως την ομολογία της στην υπερεξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στην ενεργειακή κρίση, η χώρα μας είναι η μοναδική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αύξησε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολύ μεγάλες ευκαιρίες να κάνουμε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα δίκτυα διασυνδεσιμότητας. Δεν το πράξαμε. Τώρα πληρώνουμε ως Ευρώπη και ως Ελλάδα τον λογαριασμό. Αντιδρούμε ως ευρωπαϊκός Νότος στην πρόταση των Βρυξελλών. Και από την άλλη, η ΡΑΕ μιλάει ευθέως για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Τι από τα δύο θα δούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες; Η ανησυχία είναι έκδηλη και χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο πάνω σε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε να πετάμε συνεχώς το μπαλάκι στις Βρυξέλλες» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος.

Δείτε επίσης: Οικονόμου κατά Τσίπρα: “Όλοι θυμούνται. Μερικές φορές το σιγάν είναι κρείττον του λαλείν”

Loading