Τη χαρά της εξέφρασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου για τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων στήριξης για 2,7 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, το στεγαστικό ζήτημα ήταν εκείνο που τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως «η προσιτή στέγη για όλους είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας».
Κατά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία 3 χρόνια, ειδικά στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής και υπογράμμισε πως το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επιβλέπει πλέον ένα σύνολο άνω των 40 μέτρων πολιτικής, με την εμπλοκή πέντε υπουργείων και με πόρους άνω των 6,7 δισ. ευρώ.
Ειδική μνεία έκανε στο στόχο της αύξησης της προσφοράς ακινήτων, που θα έχει επιρροή στη μείωση των τιμών. Επιπλέον, προχώρησε και στην ανακοίνωση επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων, όπως συμφωνήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου. Ειδικότερα, η δημιουργία διυπουργικής επιτροπής και η προετοιμασία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας θα διευκολύνουν τους πολίτες στην ενημέρωση για τις πολιτικές προσιτής στέγης.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής, ώστε σε τακτική βάση να υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις και να προσαρμόζεται ανάλογα η κυβερνητική πολιτική.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Η στέγαση δεν είναι ένα τεχνικό θέμα. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα και αποτελεί την προμετωπίδα της κοινωνικής μας πολιτικής».
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών, με στόχο τη στήριξη των πολιτών και την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», της απαγόρευσης νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κορεσμένες περιοχές, καθώς και του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».
Τέλος, η υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σύνολο των πρωτοβουλιών του υπουργείου, όπως οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία και η προώθηση της ισότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτυχημένη λειτουργία του «panic button» για την προστασία των γυναικών σε κίνδυνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ