Δ. Μιχαηλίδου: «Μέχρι τον Μάιο τα ορφανοτροφεία ήταν οι μόνες δομές οι οποίες δεν είχαν κανόνες»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δ. Μιχαηλίδου: «Μέχρι τον Μάιο τα ορφανοτροφεία ήταν οι μόνες δομές οι οποίες δεν είχαν κανόνες»

«Η Κιβωτός είναι τα παιδιά της. Είναι τα 135 παιδιά που ζουν στις έξι αυτές δομές» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και αναφέρθηκε στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.

Αρχικά η κ. Μιχαηλίδου είπε:

«Η Κιβωτός είναι τα παιδιά της. Είναι τα 135 παιδιά που ζουν στις έξι αυτές δομές. Γι’ αυτό και ευτυχώς είχαμε προνοήσει, και δικαιωθήκαμε, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο προσωρινά, μπορεί στις κοινωνικές δομές να έρχεται το κράτος και να αλλάζει τη διοίκηση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να έχουν μία ασφαλή καθημερινότητα».

Για τους οικονομικούς ελέγχους που γίνονται στη ΜΚΟ η υφυπουργός σχολίασε ότι «η νέα διοίκηση ξεκινά με αυτό. Η προτεραιότητα που θέσαμε είναι πρωτίστως να δούμε πως οι υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά είναι οι σωστές, ότι απασχολούνται και τα φροντίζουν οι σωστοί άνθρωποι».

«Παράλληλα με αυτό, οικονομικός έλεγχος για να δούμε τι γίνεται σε μία δομή η οποία λειτουργεί 100% με ιδιωτική χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων που προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική τους οικογένεια», σημείωσε η ίδια.

«Ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση»

Σύμφωνα με την υφυπουργό υπάρχει ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση και τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να τα αναλαμβάνουν ανάδοχες οικογένειες και όχι δομές.

«Μέχρι και τον Μάιο του 2022 τα ορφανοτροφεία όπως τα λέγαμε παλιά, ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες δεν είχαν κανόνες», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Σχετικά με τους ελέγχους στις δομές ανέφερε ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι της αποκεντρωμένης διοίκησης των περιφερειών και μέχρι το τέλος του 2021 που άλλαξε η αρμοδιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, ήταν κάτι μη εξειδικευμένο που δεν μπορούσε να κάμνει τους σωστούς ελέγχους».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι κοινωνικοί σύμβουλοι των περιφερειών είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να πηγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές στις κοινωνικές δομές έτσι ώστε να κάνουν κάποιους ελέγχους.

«Δεν ήλεγχαν κάτι ουσιαστικό, δεν είχαν πρόσβαση τους φακέλους των παιδιών, δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά έναν ένα, δεν μιλούσαν με τους εργαζομένους. Ήταν ένας διεκπεραιωτικός έλεγχος τον οποίο και αλλάξαμε», σημείωσε η ίδια.

Δείτε επίσης: Δόμνα Μιχαηλίδου: «Άνοιξαν τα στόματα και πολύ πιθανόν να ακούσουμε καταγγελίες και για άλλες δομές» (vid)

Loading