Δ. Νατσιός: Οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας

Δ. Νατσιός: Οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας

Με κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα απέναντι στην Τουρκία ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε πως η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από «έλλειψη εθνικής στρατηγικής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη αδιαφάνεια σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταραχών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χάραξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής πριν από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Η Νίκη δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την μεθόδευση λύσεων που θα υπονομεύσουν το μέλλον των Ελλήνων και των Ελληνίδων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση νωρίτερα σήμερα του υπουργού μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη σχετικά με τις θέσεις της Νίκης για το μεταναστευτικό είπε.

«Χάνοντας τον έλεγχό του ο κ. Υπουργός, απευθύνθηκε προσωπικά σε μένα με μειωτικές φράσεις και χαρακτηρισμούς. Αποκρούουμε τις αήθεις επιθέσεις και τις καταγγέλουμε με αποτροπιασμό», είπε ο κ. Νάτσιος.

Ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και στα προβλήματα που προέκυψαν στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τρεις μήνες μετά το χτύπημα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας. Το ένα βάσανο τους, διαδέχεται το άλλο. Πρώτα ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς κανένα σχέδιο Πολιτικής Προστασίας. Μετά έζησαν ώρες και μέρες αγωνίας, μέχρι να φανεί μία σωστική λέμβος ή ένα ελικόπτερο να τους απεγκλωβίσει. Μετά δέχθηκαν το σοκ του κατεστραμμένου σπιτιού τους.

«Στη συνέχεια κατάλαβαν ότι τους εξαπάτησε η κομματοκρατούμενη αυτοδιοίκηση με αντιπλημμυρικά έργα βιτρίνας που τελικά τα παρέσυραν οι λασποχείμαρροι. Και σαν τελευταίο πλήγμα, είδαν την Πολιτεία να τους παρατά στο έλεός τους, αφού πρώτα εξήγγειλε μερικές «φασόν» αποζημιώσεις που κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, στα 6.600 ευρώ.

Αφού τους πέταξε τα «ξεροκόμματα» των αποζημιώσεων, η μόνη φορά που ασχολήθηκε ξανά η κυβέρνηση με τους βασανισμένους κατοίκους της Θεσσαλίας, ήταν για να τους εκβιάσει να ψηφίσουν Αγοραστό στης αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να πάρουν σύντομα τις αποζημιώσεις τους. Πολιτική του δούναι και λαβείν, πάνω από τη δυστυχία και τα ερείπια των αναγκεμένων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κατά παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε στην Κομισιόν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών, αν και υποχρεούταν να το κάνει από το 2019.

Αυτοί οι χάρτες πρόληψης θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στη Θεσσαλία, αλλά δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα του “ πάμε κι όπου βγει”», είπε ο πρόεδρος της Νίκης.

Εν συνεχεία ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει μέτρα «σε επίπεδο υποδομών και θέσεων εργασίας για να κρατηθεί όρθια η οικονομία του Έβρου και να γίνει πιο θελκτικός ο τρόπος ζωής.

«Οι ακρίτες του Έβρου ταλανίζονται εδώ και χρόνια από την αδιαφορία του κράτους, τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας, τις ορδές λαθρομεταναστών και τη μαφία των διακινητών, τις ανάλογες κλοπές και λεηλασίες του τόπου τους, αλλά και εσχάτως την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που έκαψε τον νομό για 17 ολόκληρες μέρες.

Αναφέρθηκε τέλος στο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής επικαλούμενος τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και έκανε λόγο για «πληθυσμιακή ερήμωση τέτοιας κλίμακας που η κατάσταση κρίνεται πλέον μη αναστρέψιμη».

«Σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα, προβλέπεται ότι ο Έβρος θα μετατραπεί σε έρημη γη χωρίς ελληνική παρουσία, αφού οι Δημοτικές Ενότητες της Θράκης θα έχουν ερημώσει πλήρως από μόνιμους κατοίκους, και θα έχουν απομείνει Έλληνες μόνο στα αστικά κέντρα του νομού. Κι όμως δεν γίνεται τίποτα το εξειδικευμένο σε σχέση με την πληθυσμιακή ανάκαμψη του Έβρου, είπε ο πρόεδρος της Νίκης και κατέληξε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μείναμε λίγοι. Από λίγη μαγιά ελληνισμού, έχει αναστηθεί επανειλημμένως το Έθνος μας. Ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που μείναμε τόσο αποξενωμένοι και παγερά αδιάφοροι για το θεόσδοτο δώρο της ζωής».

Δείτε επίσης: Βελόπουλος: Υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα στη Θεσσαλία – Κράτος «μπανανία» η Ελλάδα

Loading