Αλλάζει το τοπίο στον τρόπο χρέωσης και διαχείρισης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), των δημοτικών φόρων (ΔΦ) και των δημοτικών τελών (ΔΤ). Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του έργου «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργείται ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται κεντρική διαχείριση των δεδομένων, και δεν θα υπάρχουν πλέον ενδιάμεσα συστήματα.
Υλοποιείται μια ενιαία λύση όπου όλα ανεξαιρέτως τα Τοπικά Συστήματα των Δήμων της χώρας με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα διαλειτουργούν με όλα τα εμπλεκόμενα πληροφοριακά συστήματα όπως με το κόμβο της ΡΑΑΕΥ (πάροχοι ενέργειας) και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και άλλα σημαντικά συστήματα.
Όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «έχουμε θέσει υψηλά στην ατζέντα μας την Ψηφιακή Επανεκκίνηση των δήμων και των περιφερειών». Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, έχουν εξασφαλιστεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά και τεχνολογικά εργαλεία ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν στους πολίτες καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες. Το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως οι λάθος χρεώσεις και οι διπλοκαταχωρήσεις.
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει δύο ενότητες:
– Ανάπτυξη ολοκληρωμένου κόμβου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), των δημοτικών φόρων (ΔΦ) και των δημοτικών τελών (ΔΤ) και ανάπτυξη διεπαφών για τη διασύνδεσή του με κεντρικά κυβερνητικά συστήματα και με τοπικά συστήματα δήμων.
– Αναβάθμιση, διασύνδεση των τοπικών συστημάτων των δήμων και ενεργοποίηση όλων των δήμων της χώρας στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό κόμβο ΤΑΠ – ΔΦ – ΔΤ.
Μέχρι και σήμερα, η είσπραξη των τελών πραγματοποιείται μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι υπολογίζουν και ενσωματώνουν τα ανάλογα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό το σύστημα όμως δεν διαλειτουργεί και παρουσιάζει κενά σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων.
Κάποια από τα προβλήματα περιλαμβάνουν ασυμφωνίες στα δεδομένα μεταξύ των τοπικών συστημάτων και της εφαρμογής του ΔΕΔΔΗΕ, δυσκολίες στη διαχείριση μεταβολών συντελεστών και έλλειψη αυτοματοποιημένης επεξεργασίας ανείσπρακτων τελών.
Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα αναμένεται να επιφέρει διαλειτουργικότητα με κεντρικά συστήματα, αυτόματο υπολογισμό των τελών και πλήρη διαφάνεια στους υπολογισμούς και εισπράξεις.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι δύο έτη, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 8.432.000 ευρώ.