Δ. Παπαστεργίου: «Δρομολογούμε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους»

Να προχωρήσει πέρα από τα ψηφιακά πιστοποιητικά και να φέρει όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό κράτος.

Στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr, ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «Μέσω του wallet, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν ισχυρό ψηφιακό πορτοφόλι για τους πολίτες της. Είμαστε σε αναμονή μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη και να αποσυρθούμε από την εποχή των ψηφιακών πιστοποιητικών. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη σχετική εφαρμογή, μέσω της οποίας διακινούνται απευθείας δεδομένα σε βάσεις του κράτους, αντί για πιστοποιητικά σε έγχαρτη ή ψηφιακή μορφή».

Ο Δ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι από πέρυσι τον Δεκέμβριο η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) εισήλθε στο ελληνικό δημόσιο με το myAIgov και πρόσφατα παρουσιάστηκε ο ψηφιακός βοηθός για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και υιοθέτηση της ΤΝ εξαρτώνται από τρεις προϋποθέσεις: ανθρώπινο ταλέντο, επαρκή δεδομένα και υποδομές. «Εφόσον έχουμε αυτά τα τρία, νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτή είναι μόνο μια αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέρος της στρατηγικής για την ανάπτυξη περιλαμβάνει και τους μικροδορυφόρους, με την Ελλάδα να αναπτύσσει προϋποθέσεις για τον σχηματισμό του δικού της «σμήνους» για χρήσεις στην πολιτική προστασία, την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και τον αστικό σχεδιασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι οι εξελίξεις προχωρούν γρήγορα και ότι το «AI Act» της ΕΕ απαιτεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. «Πρέπει να καθορίσουμε ποιος θα είναι ο φορέας που θα εφαρμόσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ και πώς θα γίνει η διαχείριση των δεδομένων για ασφαλή χρήση από την ΤΝ», προέβλεψε. Αναφορικά με τον στόχο ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, σημείωσε ότι η κατάσταση στα υπόγεια των δικαστηρίων απαιτεί άμεσο εκσυγχρονισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι έρχονται δύο voucher για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας.

©

Loading