Δ. Παπαστεργίου: Η αναγκαιότητα συντονισμένης λειτουργίας του 112 αποδείχθηκε κρίσιμη

Δ. Παπαστεργίου: Η αναγκαιότητα συντονισμένης λειτουργίας του 112 αποδείχθηκε κρίσιμη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο Green Deal Greece 2024, κάνοντας αναφορά στους καταστροφικούς πλημμυριστικούς φαινομένους στη Βαλένθια της Ισπανίας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία λήψης μέτρων και ανέφερε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι βασικό στοιχείο της επόμενης πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνει δέσμη ενεργειών σε όλους τους τομείς, όπως η χωροταξία και η πολεοδομία.

Η αξία του να λειτουργεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα το 112 αποδείχθηκε κρίσιμη κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών. Η αναβάθμιση του 112 έχει στόχο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στην ειδοποίηση των πολιτών. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα αφορά την συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας. Η πρόοδος στον τομέα αυτό, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ενισχύσει την έγκαιρη πρόγνωση και την υποστήριξη σε τομείς όπως η μετεωρολογία και η αγροτική ανάπτυξη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ορθής εκμετάλλευσης των χρημάτων που διατίθενται μέσω των προγραμμάτων Smart Cities, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατάλληλης αξιοποίησης των πόρων για βιώσιμες υποδομές.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για τις επενδύσεις σε data centers, επισημαίνοντας την ανάγκη για ψηφιοποίηση και έναν πράσινο τρόπο υποστήριξης αυτών των δεδομένων. Η ψηφιοποίηση αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητα και την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων.

Ακολούθως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανέφερε την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, με ψηφιοποίηση αρχείων, υπογραμμίζοντας ότι η κτηματογράφηση έχει φτάσει στο 52% και αναμένεται να φτάσει το 75% το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε τη σημασία ταχύτερων διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στις συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση έργων πληροφορικής. Η εξοικονόμηση πόρων και η ηλεκτρονική διαχείριση αρχείων θα συμβάλλουν στην καλύτερη χρηματοδότηση κρατικών έργων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο καθηγητής και εταίρος του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου στην EY (Ernst and Young) Ελλάδας, κ. Ταραντίλης, υπογράμμισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι μπορεί να συμβάλλει στην προετοιμασία και πρόβλεψη κλιματικών αλλαγών.

Η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αναδείχθηκαν ως βασικοί παράγοντες για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις Έξυπνες Πόλεις και την Έξυπνη Ύπαιθρο.

Loading

Play