Η καινοτομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και στη θεραπεία, επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εξαίροντας μάλιστα το ρόλο της στη διάγνωση και αντιμετώπιση οξειών προβλημάτων υγείας. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος χαρακτήρισε επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική, ειδικά σε τομείς όπως αυτός της ψυχιατρικής και εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν θα μπορέσει ποτέ με τη χρήση της να επιτευχθεί η ανθρώπινη διάγνωση.
Μιλώντας στο 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη το KA-Business.gr, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αναζήτηση υπηρεσιών. Μάλιστα, σημείωσε ότι «εμείς παιδευόμαστε να φτιάξουμε μια εφαρμογή που με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης θα καθοδηγεί κυρίως τους νέους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων υπηρεσιών».
Για τη χρησιμότητα της καινοτομίας στην ιατρική, είπε ότι «αυτή παίζει σημαντικότατο ρόλο και στη διάγνωση και στην θεραπεία». Ο καρκίνος έχει γίνει χρόνια νόσος και όχι αιτία θανάτου, και αυτό σε πολλές περιπτώσεις το οφείλουμε στην καινοτομία.
Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι άλλο να υπάρχει ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών και άλλο θέμα το ποιος το πληρώνει, τόνισε ότι η υποχρέωση του κοινωνικού κράτους δεν είναι να παράγει υπηρεσίες, αλλά να τις αγοράζει προς όφελος των ασθενών.
Αναφέρθηκε και στη μικρή διαθεσιμότητα ιδιωτικών κλινών στα γηροκομεία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα καλύπτονται αποκλειστικά με Out of the pocket payments, δηλαδή από τις ίδιες δυνάμεις του πληθυσμού.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει 14.000 κλίνες στα ιδιωτικά γηροκομεία, με κάποιες από αυτές να μην έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί και η πολιτεία να παρατείνει τη δυνατότητα ύπαρξής τους.
Για την προσφορά υπηρεσιών σε γηράσκοντες, εξήγησε ότι ουσιαστικά μιλάμε για την αναπηρία και την ανάγκη να εξυπηρετηθούν άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Για τη βοήθεια στο σπίτι, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τόνισε ότι απέχει πολύ από το να είναι πιστοποιημένες και τυπικές οι υπηρεσίες που παρέχονται.
Διευκρίνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 6.000 κλίνες συνολικά, με τις 4.000 στο υπουργείο Υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων.
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να μετεξελιχθούν οι κλίνες του υπουργείου Υγείας σε δομές των 40-60 κλινών, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας.
Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη του ολοκληρωμένου συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και θεραπευτικής συνέχειας, που θα δίνει ακριβή στοιχεία για τη νοσηρότητα στη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ