«Θα δούμε. Η ζωή δεν σταματάει»
Ο Δημήτρης Βίτσας, ερωτηθείς αν στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, με την παραπομπή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ, μαζί με τον κ. Φίλη και τον κ. Σκουρλέτη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, ενδεχομένως ακολουθήσει έναν άλλο πολιτικό δρόμο, ίσως μέσω ενός άλλου πολιτικού φορέα, είπε: «Θα δούμε. Η ζωή δεν σταματάει».
«Εμένα με ενδιαφέρει σήμερα να συζητήσουμε περισσότερο για τα προβλήματα που υπάρχουν. Να κάνουμε κάποιες προτάσεις για τα ζητήματα της ακρίβειας, να βλέπουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας που ξέσπασε πάλι ένας μεγάλος θανατηφόρος πόλεμος και τα λοιπά. Λέει ο άλλος, σου έδειξε την πόρτα. Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω. Εντάξει, τι να κάνουμε».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Βίτσας αρνήθηκε ότι αντιπολιτεύεται το κόμμα του ενώ δεν έχει καταλάβει, είπε για ποιο λόγο παραπέμπονται οι τρεις.
«Αυτή τη στιγμή το κόμμα μου πηγαίνει για συνέδριο. Τα κόμματα τα αριστερά και ιδιαίτερα ο Συνασπισμός παλιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, όταν πηγαίνουν για συνέδριο, έχουν μια πολύ βαθιά και μεγάλη συζήτηση και προσπαθούν να πείσουν περισσότερους ανθρώπους και να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για το ποιος θα κερδίσει στο συνέδριο.
Αν είναι να μιλάει κανένας άνθρωπος, άστε με μένα, άστε τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη, άστε και τον Τζουμάκα ή οποιονδήποτε άλλον. Αλλά άμα είναι να μιλάει ένας άνθρωπος και να έχει διαφορετική γνώμη από τον πρόεδρο ή κάποιους άλλους από εκεί, από τον κύκλο του και αυτομάτως να παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αυτό είναι φτιάξιμο συσχετισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το γεγονός ότι του αποδίδεται πως προανήγγειλε ένα νέο κόμμα και ότι μάλιστα έχει αποφασιστεί και το όνομα αυτού, ο κ. Βίτσας εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί.
«Είπα εγώ εκείνη τη στιγμή (σε τηλεοπτική εκπομπή) ότι πρέπει το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη, ανανεωτική, οικολογική, ριζοσπαστική αριστερά και γυρίζω και λέω στο συνάδελφό σας το Βαγγέλη τον Παπαδημητρίου, με τον οποίο είμαστε και πάρα πολύ φίλοι, πάρα πολλά χρόνια, του λέω άντε ρε, σας έδωσα και είδηση, θα πάρετε τώρα αυτή την κουβέντα που εγώ τη σκέφτηκα μόλις τώρα και θα λέτε έτσι θα λέγεται και το κόμμα. Ούτε το κόμμα θα λέγεται έτσι, ούτε συνεννόηση είχαμε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο Στέφανος ο Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ από την Αμερική σπρώχνουν για να γίνει αυτό» τόνισε ο κ. Βίτσας.
Αναφερόμενος στην ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, στην οποία αναφέρει ότι λυπάται ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχε καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμά, ανέφερε τα εξής:
«Εντάξει, κι εγώ το είδα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Εδώ δεν είναι ζητήματα προσωπικά, είναι ζητήματα πολιτικής. Με αυτή την έννοια γίνονται και προσωπικά. Είναι ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Τι θα κάνει, πού θα πάει αυτό το κόμμα, Τι κόμμα θα είναι, ποιος ο χαρακτήρας του. Εγώ όλο αυτό τον καιρό ασκώ κριτική και τα έχω πει και στον Στέφανο από θέση κατά τη γνώμη μου της Αριστεράς και αυτό που θέλω είναι είτε το κόμμα να είναι αριστερό είτε να επιτρέπεται μέσα σε αυτό το κόμμα, όπως λέει και το καταστατικό, να υπάρχει μια αριστερή τάση που να διεκδικεί να γίνει και πλειοψηφούσα.
Ο κύριος Κασσελάκης ή ο σύντροφος ο Κασσελάκης ή ο Στέφανος ο Κασσελάκης κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και όποιος πει κάτι άλλο, εγώ θα του πω ότι ήταν εσωκομματικές εκλογές με τις οποίες μπορούσα να διαφωνήσω με τον τρόπο που γίνανε, άλλωστε εγώ το έκανα μη υπάρχοντος Κασσελάκη, δηλαδή στο συνέδριο του κόμματος το 22.
Και όμως δεν το βάζω στο 23, γιατί όλοι μαζί συμφωνήσαμε και πήραμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος ο Παππάς. Άρα μηδέν εις το πηλίκο. Το γεγονός λοιπόν ότι ο κύριος Κασσελάκης βγήκε μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόμμα διοικείται με βάση μια πολιτική πλατφόρμα και συγχρόνως ότι διοικείται με τον μεν Πρόεδρο ίσος μεταξύ πρώτων, αλλά και μια Κεντρική Επιτροπή».
Στη συνέχεια, ο κ. Βίτσας, αρνήθηκε την δήλωση που του αποδίδεται πως δεν θέλει να φύγει από το κόμμα.
«Δεν έκανα τέτοια δήλωση. Μια δήλωση ότι κανένας μας δεν θέλει να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει πριν από μέρες και υπό άλλες καταστάσεις. Αλλά η απάντηση, αν το κάνετε ερώτηση, θέλετε να φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, κυρίως όταν έχει ματώσει για να το φτιάξει, αλλά δεν εξαρτάται από αυτόν. Γιατί έχω κάνει και μια άλλη δήλωση ότι η υποταγή δεν είναι επιλογή. Δηλαδή αν κάποιος μου πει θα μείνεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα το βουλώνεις, δε γίνεται. Δε γίνεται. Δηλαδή θα πάω εγώ και θα πω κοιτάχτε να δείτε, τελείωσε η ιστορία ότι μία από τις γενεσιουργές αιτίες της Αριστεράς είναι η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Κοιτάξτε να δείτε, από εδώ και πέρα δε θα παίρνετε αύξηση, αλλά θα παίρνετε κάποιες μετοχές από την εταιρεία στην οποία εργάζεστε και αν πηγαίνει καλά η εταιρεία, καλώς» είπε σχετικά.
Ως προς τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Βίτσας επισήμανε πως το πρώτο όργανο είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου πρέπει να ψηφίσουν 10 ή 11 στους 15. «Βάλτε τώρα και μια τελεία. Για να είναι κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας που εκλέγεται από το συνέδριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μέλος του κόμματος. Για να βγει κάποιος πρόεδρος μπορεί να είναι και έναν μήνα μέλος του κόμματος. Για να ψηφίσει στις εσωτερικές εκλογές, αρκεί να έχει ένα δίευρο. Εγώ έκανα συνολική κριτική σε αυτό το καταστατικό» τόνισε ο κ. Βίτσας.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα ήταν τσίρκο» λέει η Αυλωνίτου – Απάντησε ο Κυρίτσης