Δέκα σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση τραπεζικών προμηθειών και την προώθηση του ανταγωνισμού

Δέκα σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση τραπεζικών προμηθειών και την προώθηση του ανταγωνισμού

Κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών, διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κλειστά οικιστικά ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και οι servicers ώστε να διοχετευθούν στην αγορά και ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό μέσω της εξάλειψης των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, οι τράπεζες προχωρούν οικειοθελώς στην διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που στόχο έχει την προστασία των κατοικιών των ευάλωτων πολιτών. Το κόστος των παρεμβάσεων από την μείωση ή εξάλειψη των τραπεζικών προμηθειών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ποσό που μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών. Η ψήφιση της διάταξης για τις μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες θα γίνει εντός Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί σε ένα μήνα από την ψήφιση.

Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας αναμορφώνεται σε «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας» και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με εφαρμογή από 1/7/2025, και αφορά 153.240 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 184 εκατ. ευρώ πλέον εργοδοτικών εισφορών και η επιβάρυνση για το 2025 είναι 92 εκατ. πλέον ασφαλιστικών εισφορών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2025 και εξειδικεύθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και την Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, με την νέα δέσμη πρωτοβουλιών για τις τράπεζες, στέλνει ένα μήνυμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής απέναντι σε πρακτικές που εκνεύριζαν τους πολίτες. Κόντρα σε όσους διαφημίζουν προσωρινές, πρόχειρες και βιαστικές λύσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και του τραπεζικού μας συστήματος, εμείς επιλέγουμε μονίμου χαρακτήρα παρεμβάσεις που ο κάθε πολίτης μπορεί να δει στην καθημερινότητά του. Η μείωση των τραπεζικών προμηθειών- άρα και η αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών- ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάποιοι ακολουθούν τον δρόμο του λαϊκισμού. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο της σοβαρότητας και της ευθύνης».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς δήλωσε: «Πρώτο μέλημα πάντοτε αυτής της Κυβέρνησης ήταν και είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η μείωση των προμηθειών από τα πιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα κατά την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, αλλά και κατά τη μεταφορά ποσών μεταξύ τραπεζών είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού επίσης θα οδηγήσει σε κέρδος για τους πολίτες. Συνεχίζουμε με σκληρή εργασία καθημερινά, για να βελτιώνουμε συνεχώς την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών».

Οι 10 νέες πρωτοβουλίες αναλύονται ως εξής:

Loading

Play