Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου και ενισχύει τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχει ανασταλεί και οι εργασίες του θα συνεχιστούν σε χρονικό διάστημα που συζητείται, ανάλογα με τα προγράμματα των δύο ηγετών και τις συγκυρίες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΟΤ στο Delphi Economic Forum X, επισήμανε ότι όλοι οι πυλώνες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκύψει θερμό επεισόδιο λόγω του καλωδίου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι, αν και οι γεωπολιτικές προκλήσεις δημιουργούν ανησυχία στην κοινή γνώμη, ο διάλογος μέχρι στιγμής έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, όπως η μείωση των μεταναστευτικών ροών και η μηδενική παραβίαση των συνόρων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή του προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί άδεια.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ψυχραιμίας και της εύρεσης κοινού τόπου προκειμένου να μετατραπεί η γεωγραφία σε γέφυρα συνεργασίας, ενώ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την πολιτική της χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε την επανεκκίνηση της συζήτησης σε επίπεδο 5μερούς, γεγονός που μέχρι πρότινος φάνταζε απίθανο. Εξέφρασε την ελπίδα για ουσιαστική πρόοδο στην επανένωση του νησιού, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνείς συναινέσεις και όχι χωρισμούς.
Η απάντηση του υπουργού για τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε την ανάγκη αναζήτησης παραγωγικών λύσεων στα εμπορικά προβλήματα και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε ένα σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον.
Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η χώρα έχει την ευθύνη να επιδιώξει σταθερές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr