Του Γιάννη Χαβιανίδη
Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είναι τα κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις εξαιτίας του κορονοϊού, εφόσον ο σχεδιασμός που έχει γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου διαρκέσει μέχρι το Μάιο.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή οι συνέπειες του κορονοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέραν του Μαΐου, τότε οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως στο απευκταίο αυτό σενάριο, η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τη στάση της.
Αυτό που διαμηνύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι, πως αυτήν τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σε 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο “μαξιλάρι”, το οποίο δόθηκε στη χώρα μας μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας εξόδου στις αγορές.
Να διαφυλαχθεί το δημοσιονομικό “μαξιλάρι”
Ωστόσο, μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, το κλίμα έχει αλλάξει, με την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει βγει δυο φορές στις αγορές με έκδοση 15ετούς και 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υπενθυμίζουν, πως με αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση αποπλήρωσε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούσαν το ακριβό μέρος του δανείου του ΔΝΤ, προσθέτοντας με νόημα πως “εάν δεν είχαμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν, θα ήταν 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας δεν θα διατηρούνταν στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα”.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, καλύπτονται τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και οκτώ στους δέκα μισθωτούς. Όλοι τους έχουν τη δυνατότητα τρίμηνης περιόδου χάριτος για δάνεια από τις τράπεζες, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν και επιδότηση ενοικίου.
Κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό
Μάλιστα, μέχρι τις αρχές Μαΐου θα ενεργοποιηθεί και το ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο θα παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να μοχλευτούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.
Δεν εξετάζεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως δεν εξετάζεται θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η επιβολή πλαφόν στον αριθμό μετακινήσεων και ο χρονικός περιορισμός τους παραμένουν στο τραπέζι, με την κυβέρνηση να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.