Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια:
«Είναι πάντα ιδιαίτερη η χαρά μου να υποδέχομαι τον αγαπητό φίλο και συνάδελφό μου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, στο πλαίσιο του στενότατου πάντα συντονισμού μας. Ιδιαιτέρως μας απασχόλησε, όπως είναι φυσικό, η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα που εκδηλώνεται από το Ιράκ ως τη Λιβύη, αποσταθεροποιώντας όλη την ευρύτερη περιοχή μας.
Είναι όμως επίσης σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο διπλωματικό μέτωπο, το οποίο εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.
Η απάντηση, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Ελλάδας, είναι σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και βέβαια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και εγώ, έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί επί του τι συνιστά για την Ελλάδα κόκκινη γραμμή.
Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουμε ήπια ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σαχέλ.
Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα προσβάλλονται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου.
Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας.
Θέλω να είμαι σε αυτό απολύτως σαφής: εάν η Τουρκία, έστω και καθ’ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός Τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει.
Επαναλαμβάνω, να το ξεχάσει.
Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς.
Γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές, επί των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται και τις προσβάλει.
Μόνον εάν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι η παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρει συνέπειες, θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία.
Καθόσον με αφορά, θέλω να σας πω ότι είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος.
Ελπίζω ότι τη Τουρκία θα δει ότι η ευκαιρία για αυτήν, για τις προοπτικές της τουρκικής κοινωνίας, της τουρκικής οικονομίας, είναι όχι στην παραβατικότητα, όχι στην πολιτική των κανονιοφόρων, μεταμφιεσμένων ή πραγματικών.
Είναι στο διεθνές δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό μέλλον. Κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η ίδια συνεχίσει να το θέλει, κοντά ή μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κοντά ή μέσα στο δημοκρατικότερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Με τον κ. Χριστοδουλίδη συζητήσαμε επίσης για τις προοπτικές του Κυπριακού, το οποίο παραμένει πάντα το κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα.
Επιδίωξή μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με κατάργηση των Εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος και βέβαια με την αποχώρησή των κατοχικών στρατευμάτων.
Περαιτέρω, εξετάσαμε την εξέλιξη και τη δυναμική του πλέγματος συνεργασιών που αναπτύσσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Συνεργασίες, οι οποίες συμβάλλουν, κατά γενική ομολογία, στην περιφερειακή σταθερότητα, προωθώντας μία θετική ατζέντα ανάπτυξης και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή μας.
Εκεί δηλαδή που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, η Ελλάδα και η Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά.
Δεν είναι άλλωστε αποτέλεσμα σύμπτωσης ότι στις προσπάθειες αυτές επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής σε όλο και περισσότερους τομείς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Και θα επαναλάβω, οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Δεν αποκλείουν καμία χώρα. Αντιθέτως, είναι ανοιχτές σε όλους όσους μοιράζονται ή είναι έτοιμοι ή διαθέσιμοι να μοιραστούν τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς, δηλαδή τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας.
Νίκο, και πάλι καλώς όρισες στην πρωτεύουσα του Ελληνισμού».
Δείτε ακόμη: Μητσοτάκης: Μέτρα ύψους 3,5 δις. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις