Κοινή γραμμή όσον αφορά τα «άκυρα» μνημόνια Τουρκίας – Τρίπολης ακολουθούν Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στην Αθήνα.
«Όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή»., τόνισε ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, εξηγώντας πως τα μνημόνια είναι εξωφρενικά τόσο από νομική, όσο από γεωγραφική άποψη.
Σε διαρκή επαφή Ελλάδα – Σαουδική Αραβία
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συμφωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, να μείνουν σε διαρκή επαφή και να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.
Ο ΥΠΕΞ σημείωσε, επίσης, ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής
Κληθείς να σχολιάσει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τα μνημόνια Τουρκίας – Τρίπολης, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή.
«Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα. Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας», σημείωσε.
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.