Δένδιας: Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη Γερμανία που δεν μας κάλεσε στη συζήτηση για τη Λιβύη

Δένδιας: Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη Γερμανία που δεν μας κάλεσε στη συζήτηση για τη Λιβύη

Στις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Λιβύη μίλησε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συμμετοχή του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς που ανέλαβε το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα αποφύγει οτιδήποτε θα συνιστά πρόκληση προς το Διεθνές Δίκαιο. Όχι μόνο προς την Ελλάδα ή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμβουλή μου, αν έχει κάποια αξία προς την τουρκική πλευρά, είναι να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό. Ούτως ή άλλως, η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στο Κυπριακό».

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας, είπε:

«Πολλοί μας είπαν γιατί αφήνετε τον κ. Τσαβούσογλου να πάει στη Θράκη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ναι, δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε. Εμείς, δεν είμαστε χώρα η οποία θα επιβάλει απαγορεύσεις. Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Καταρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος κατά την άποψή μου, αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παρέλαβε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση των σχέσεων αυτών, χωρίς να αγνοούμε βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Το θέμα είναι να υπάρχει μια πολύ καθαρή και στέρεη εξήγηση στο τι μπορούμε να συνεννοηθούμε και στο τι έχουμε βασικές και σημαντικές διαφωνίες».

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σχολίασε: «Βεβαίως, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση προς την αλβανική πλευρά. Πρέπει απολύτως να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μεταξύ των άλλων και την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μην τις βλέπετε στο πλαίσιο του ”οι Αλβανοί είναι φίλοι με τους Τούρκους άρα αυτόματα δεν είναι φίλοι της Ελλάδας”. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Και αν μου επιτρέπετε, η Αλβανία ιστορικά – και αν το δείτε ως προοπτική – έχει κάνει την επιλογή της».

Τέλος, μίλησε και για το θέμα της Λιβύης: «Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: “Οι αμετάκλητα καταδικασμένοι για σοβαρά κακουργήματα δε θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές”

Loading