Δένδιας: «Η Ελλάδα δραστηριοποιείται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων»

«Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα δραστηριοποιείται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, διαβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε και πάλι με τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη από την πλευρά της Ελλάδας. Σήμερα ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την Ημέρα Πρόληψης της Γενοκτονίας του ΟΗΕ), υπογράμμισε την ανάγκη μνήμης και αναγνώρισης τέτοιων εγκλημάτων που έγιναν στο Πόντο και τη Μικρά Ασία.

«Η Ελλάδα δραστηριοποιείται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1923», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε μήνυμά του στο Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας Θυμάτων Γενοκτονίας.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΕΞ δε θα σταματήσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες που κάνουν οι ποντιακοί σύλλογοι σε όλη τη Γη.

«Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός επίσης μίλησε και το πόσο σημαντική είναι η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού» η οποία θεσμοθετήθηκε το 2015 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχετικά με την ελληνική πολιτεία, τόνισε ότι είναι πρωταρχικό μέλημα.

«Η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Καθιέρωσε μάλιστα τη 19η Μαΐου και την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αντίστοιχα» εξιστόρησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης ο υπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για το «εξόχως σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί».

Δείτε επίσης: Ν. Δένδιας: Μεταβαίνει στο Καζακστάν