Δένδιας: «Η Ελλάδα παρούσα στα επόμενα στάδια για τη Λιβύη»

Για ένα «θετικό πρώτο βήμα» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη έκανε λόγο ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να είναι κανονικά παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου. Δεν έκρυψε, ωστόσο, την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα δεν υπήρξε ρητή αναφορά για την ακυρότητα του μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας.

«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα. Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια», δήλωσε αρχικά ο κ. Δένδιας.

Η ενόχληση της Ελλάδας

«Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους», σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών.

«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».

Η δήλωση που έκανε ο Ν. Δένδιας on camera: