Δένδιας: «Η Τουρκία δείχνει να ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου σε Ιράκ και Συρία»

Δένδιας: «Η Τουρκία δείχνει να ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου σε Ιράκ και Συρία»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη γειτονική χώρα και στην επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη.

Άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Ελλάδα μέσω του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να σταματήσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεών της αλλά και την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του στο protagon.gr είπε πως «απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και των παράνομων ενεργειών, έχουμε επιδοθεί σε μια έντονη προσπάθεια».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας εξέφρασε την απαισιοδοξία του σχετικά με το αν η Τουρκία θα αλλάξει γραμμή πλεύσης λέγοντας «ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ως προς αυτό».

Το νέο μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

«Η απάντησή μας είναι, πάντα σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, να συνομολογούμε διεθνείς συμφωνίες με όμορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία και, σε πολιτικό επίπεδο, με την Αλβανία για την παραπομπή στη Χάγη, δίνοντας έτσι το παράδειγμα του πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά. Το πρόσφατο παράδειγμα της συμφωνίας Ισραήλ και Λιβάνου θα πρέπει να αποτελεί ακόμα μια σαφή ένδειξη προς τα πού κινείται η διεθνής πρακτική» επεξήγησε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Τουρκία τη στιγμή αυτή φαίνεται να ανοίγει την «πόρτα του φρενοκομείου» στο Ιράκ και στη Συρία, με άγνωστη κατάληξη.

Ο υπουργός έδειξε να είναι ανήσυχος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη διότι δείχνει η Τουρκία δε θα διαστάσει να ασκήσει βία κατά των χωρών που συνορεύουν μαζί της.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις προέκυψαν «παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των οποίων οι θέσεις σε αυτό το σημείο μόνο φαίνεται να συγκλίνουν, αν και ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

«Απέναντι στη διαρκή αυτή πρόκληση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε μέσω της δύναμης αποτροπής που έχουμε, διπλωματικής και στρατιωτικής. Να εξασφαλίσουμε ότι η «πόρτα του φρενοκομείου» θα παραμείνει ερμητικά κλειστή» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι αυτό ωφελεί την Ελλάδα αλλά και την τουρκική κοινωνία. «Γιατί δική μας άποψη παραμένει ότι με την τουρκική κοινωνία μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά, μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνώς αποδεκτών κανόνων» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Δένδιας στη στάση των εταίρων και συμμάχων. «Όλο και περισσότεροι τονίζουν δημόσια το αυτονόητο, ότι οι τουρκικές αιτιάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, αλλά όχι μόνο, είναι εντελώς ανυπόστατες» ανέφερε.

«Αυτή η σταδιακή μετατόπιση οφείλεται, κατά βάση, σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, αναπτύσσουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα, δείχνοντας χάρτες με την πραγματική εικόνα επί του πεδίου. Δεν περιοριζόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις. Δεύτερον, οι τουρκικές θέσεις, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου, ή το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», κινούνται εξόφθαλμα εκτός του πλαισίου των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Καμία χώρα, ακόμα και φιλικά διακείμενη προς την Τουρκία, δεν μπορεί να τις υποστηρίξει διεθνώς. Τρίτον, η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη δική της στρατηγική σημασία, για τις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και τα κράτη της περιοχής» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε, οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται από τις σχέσεις της με την Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον τη δική της αξία στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο. Και οι «μετοχές» της δεν εξαρτώνται από την αξία της Τουρκίας».

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη ο υπουργός είπε ότι ήταν μονόδρομος.

«Τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει τους βασικούς παράγοντες στην Ανατολική Λιβύη, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς τις θέσεις μας, δεν υπήρχε περιθώριο αναστολών και αναβολών. Οι επαφές που είχα στη Βεγγάζη ήταν απαραίτητες προκειμένου να εμπεδωθεί η παρουσία της χώρας μας σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής και η οποία απέχει μόλις 20 λεπτά με το αεροπλάνο από την Κρήτη» αποσαφήνισε.

Η διπλωματική παγίδα στη Λιβύη

Σχετικά με τη διπλωματική «παγίδα» που παραλίγο να στήσει η μεταβατική κυβέρνηση Ντιμπέιμπα ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα κράτησε μια σράσγ αρχής.

«Όσον αφορά την επίσκεψη στην Τρίπολη, είχαμε υπολογίσει και ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν αιφνιδιαστήκαμε. Από τη στιγμή, όμως, που η κατανόηση που είχαμε αθετήθηκε, έπρεπε να τηρηθεί στάση αρχής. Φυσικά και παραμένει στόχος μας η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Λιβύη. Με μια δημοκρατικά εκλεγμένη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση όμως, όχι με μια κυβέρνηση της οποίας η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό και υπογράφει παντελώς ανυπόστατα «μνημόνια». «Μνημόνια» τα οποία κινούνται όχι απλώς εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και εκτός του πλαισίου της γεωγραφίας και της κοινής λογικής» τόνισε επιπροσθέτως.

Δείτε επίσης: Νίκος Δένδιας: Ισχυρή βούληση η ενδυνάμωση των σχέσεων με Λ. Αμερική και Καραϊβική

Loading

Play