Δένδιας: «Μονόδρομος η ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια»

Δηλώσεις για την συνάντηση του με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών Ντόνικα Γκερβάλα Σβαρτς, πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

«Πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά, η προοπτική που αποτελεί μονόδρομο είναι η Ευρώπη», σημείωσε.

«Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή η προστασία αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πολιτική, οικονομική, πολιτισμική πυξίδα μας», ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Δεν αποτελεί δυνατότητα η επιστροφή στο 19ο αιώνα, δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νεοθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα «θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές που καταβάλλονται για την δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή με κοινό τελικό σκοπό ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον για όλους».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα τής Βαλκανικής χερσονήσου που έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας πριν από τέσσερις δεκαετίες, αισθάνεται ότι έχει ηθικό χρέος να βοηθήσει το σύνολο της περιοχής να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την «σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εκεί που ανήκουν, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει ο ίδιος την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δένδιας επίσης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα εμπεδώσουν σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κόσοβο, σύμφωνα με την ουδέτερη ως προς το καθεστώς προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έκανε μάλιστα έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας να δείξουν αντίστοιχα εποικοδομητική στάση, καθώς «απώτερος στόχος είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί μια νομικά δεσμευτική, βιώσιμη λύση, μια λύση που θα εμπεδώσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, που θα στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας που όλοι έχουμε ανάγκη και θα δώσει μεγάλη ώθηση στην Ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η άνοδος του εθνικισμού και οι τάσεις αποσταθεροποίησης μιας πολύ εύθραυστης κατάστασης φαίνεται να απειλούν εκ νέου την περιοχή μας», ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτό θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα συζητήσει αύριο στη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η επίσκεψη της Κοσοβάρας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα έπεται της επίσκεψης του ίδιου στην Πρίστινα, τον περασμένο Ιούνιο, υποδηλώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας.

Δείτε επίσης: Κεραμέως: 18 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας από το εκπαιδευτικό σύστημα

Loading