Δένδιας: Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

Δένδιας: Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν επίσης για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν .

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε και στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Raffale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής». Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε πως η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.

Εξίσου, διαμήνυσε πως η συμφωνία με τη Γαλλία δεν απειλεί οιονδήποτε, δεν στρέφεται εναντίον οιονδήποτε.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν επίσης για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η γαλλική προεδρία και πως είναι αρωγός στην προώθηση του τρίπτυχου: επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, που είναι απολύτως συμβατό με τις ΝΑΤΟϊκές μας δεσμεύσεις, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, οι Νίκος Δένδιας και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησαν για την ιδιαίτερα ανησυχητικά κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν και τα θέματα στις σχέσεις με την υποσαχάρια Αφρική, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε μια χώρα της περιοχής αυτής, τη Ρουάντα. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με γαλλικό αεροσκάφος. Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Γκαμπόν και στην Γκάνα, όπου η Ελλάδα θα δωρίσει εμβόλια.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία ένα διαρκή συντονισμό για τα θέματα που αφορούν την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «λυπάμαι να πω ότι δεν είμαστε ήσυχοι» και ανέφερε πως «συμφώνησαν να τους δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή τους προοπτική». Επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση της Ελλάδας «στην πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη των Παρισίων». Προσέθεσε πως υιοθετήθηκαν συμπεράσματα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος της Λιβύης και της λιβυκής κοινωνίας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν αναλυτική συζήτηση για τη Μεσόγειο, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Άλλωστε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου που ακολουθεί.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play