Δένδιας: «Ο ευρύτερος Ελληνισμός μας κάνει πάντα περήφανους»

«Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Στη Νότια Αφρική βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ήταν μια ευκαιρία να ευχαριστήσει τη χώρα για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και να ζητήσει βοήθεια για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από τις οποίες επίσης διεκδικεί ψήφο.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι σήμερα συνταντήθηκε με την ομόλογό του από τη Νότιο Αφρική, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στη χώρα μετά από 25 χρόνια.

«Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι στη συνάντησή του αναλύθηκε η παγκόσμια κατάσταση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως υπενθύμισε άλλωστε χθες ήταν εκεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ έρχεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συζήτησαν επίσης «για τους τομείς στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας».

Ο υπουργός βρέθηκε και στο σχολείο SAHETI, το ελληνικό σχολείο της Νοτίου Αφρικής με 1.500 μαθητές.

«Να γνωρίσω τους καθηγητές, να έρθω σε επαφή με τους μαθητές και να γνωρίσω τους επικεφαλής της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Μιας ελληνικής κοινότητας που προσεγγίζει τις 50.000 που ακμάζει και που αποδεικνύει κάτι που μας είναι γνωστό: ότι ο Ελληνισμός εκτείνεται πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της μητέρας Ελλάδας και ο ευρύτερος Ελληνισμός μας κάνει πάντα περήφανους».

Δείτε επίσης: Ο Ν. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ