Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ενότητα όσον αφορά την ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και απηύθυνε πρόσκληση προς την Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών
Τεράστια εθνική επιτυχία χαρακτήρισε την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την ψήφιση της συμφωνίας και κάλεσε το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αναθεωρήσουν την στάση τους και να την υπερψηφίσουν.
Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε στην συζήτηση και υπογράμμισε «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».
Πέραν αυτών ο κ. Δένδιας παρότρυνε για μια ακόμα φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθετηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για να ξεκαθαρίσει στην συνέχεια: «Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Παράλληλα υπογράμμισε πως, «ποιος δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να μην υπάρχει απειλή πολέμου κατά της χώρας μας; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Τι από αυτά που κάνουμε είναι παράλογο; Δεν βλέπω οτιδήποτε στην στάση μας που να εμποδίζει τον διάλογο με την Τουρκία» και υπογράμμισε «Όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύστημα υποτέλειας προς την γείτονα. Δεν θα το κάνουμε, όπως δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση».
Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνογαλλικής συμφωνίας τόνισε ότι «ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση. Με την Γαλλία κάνουμε από κοινου ένα βήμα για την ολοκλήρωση της αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».
Απέναντι στις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο του άρθρου 2 ανέφερε τα εξής:«είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση» και κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που αδυνατίζουν την ισχύ της Συμφωνίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την διπλή γραμμή με την οποία προσήλθε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για την Συμφωνία καθώς ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε επι της αρχής με την επέκταση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ενώ ο κ. Φίλης διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία διακατέχεται από αυτοκρατορική λογική.
Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου προκειμένου να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε πως στις 21 Οκτωβρίου η χώρα θα παραστεί στην διάσκεψη για την σταθεροποίηση της Λιβύης μετά από πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης ενώ επανέλαβε την σταθερή βουληση της χώρας προκειμένου να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.
Δείτε επίσης: Βουλή: Υψωμένοι τόνοι και εντάσεις για την Ελληνογαλλική συμφωνία – Δείτε live
- Η στροφή του Μασκ στην ακροδεξιά φέρνει αντιδράσεις και αποχωρήσεις από το X και την Tesla
- Επιτυχής παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας εξασφαλίζει Δώρο Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους
- Σημαντική συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Telekom για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ
- Η σημασία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην αγορά ασφάλισης
- Η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr