Διαβεβαίωση πως η Ισπανία θα λειτουργεί πάντα εντός Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου
Ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία, εξέφρασε στον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας, καθώς οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντοτε με ειλικρίνεια. Εξέφρασα ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία και υπογράμμισα ότι ήδη από το 2008, με την κοινή μας θέση 944 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη – μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, μετά την συνάντησή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, πως η Ισπανία ενεργεί και θα ενεργεί πάντοτε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Για αυτή την καθαρή τοποθέτησή, όπως είπε, τον ευχαρίστησε.
«Η Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με κορυφαία εκδήλωση το Casus Belli»
Η Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, και μάλιστα αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. «Δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο επίσης είναι μια τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία» πρόσθεσε.
Στην συνέχεια σημείωσε πως όλες αυτές οι ενέργειες είναι απόρροια έλλειψης σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως, τόνισε, και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καυτηριάζοντας τις πρακτικές αυτές, είπε πως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ, και που πρεσβεύουν και σέβονται τόσο η Ελλάδα και η Ισπανία.
«Συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα κοινά που έχουν οι δύο χώρες: «Είναι χώρες της Μεσογείου, του ευρωπαϊκού νότου, είναι εταίροι στην ΕΕ από τη δεκαετία του ’80, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Διακρίνονται από προσήλωση σε κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εστιάζοντας στην συνάντηση που είχαν που είχαν, τη χαρακτήρισε γόνιμη και ειλικρινή για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. «Η ανταλλαγή σκέψεων έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, δεδομένου ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας έχουν ιστορικό βάθος» είπε και επισήμανε πως ένας από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της Ισπανικής Αναγέννησης έγινε γνωστός ως El Greco, ο Έλληνας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σημειώνοντας πως υπήρξε το ανάχωμα της Χριστιανικής Ευρώπης στα επεκτατικά σχέδια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. «Τότε πίστευε ο σουλτάνος ότι μπορούσε να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια τουρκική λίμνη» πρόσθεσε.
Ισπανός ΥΠΕΞ: Να βρεθούν λύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία πάντοτε θα εργάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσω των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στις διαφωνίες με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
«Η Ελλάδα και η Ισπανία είμαστε χώρες μεσογειακές, ευρωπαϊκές, σύμμαχοι, φίλες και βρισκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έναν καλό διάλογο και μια εξαιρετική συνεργασία» ανέφερε ο Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο. «Όλα αυτά αποτελούν τη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης σε γενικά πολιτικά θέματα» συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία, εντόπισε κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες για συνεργασία. Με τη σειρά του, ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οικονομικό φόρουμ, ώστε ελληνικές και ισπανικές εταιρείες να μπορούν μαζί να εξετάσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στις δύο χώρες. Επιπλέον εκδήλωσε το ισπανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, στη ναυτιλία και την αεροπορική βιομηχανία.
Δείτε επίσης: Νεκρός από φωτιά σε μονοκατοικία στη Φωκίδα
- Η Legoland του Minecraft έρχεται για να ζωντανέψει το παιχνίδι
- Αυξάνονται οι ανησυχίες για τον θάνατο των βρεφών στην Αμαλιάδα – Νέα στοιχεία από το Φως στο Τούνελ
- Αμαλιάδα: Οι αντιφάσεις της Ειρήνης μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Πολάκης: Μπροστάρης στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα
- Fitch: Επιβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές