Δένδιας: Στρατηγικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και νέα προσέγγιση στα εξοπλιστικά το 2025

Δένδιας: Στρατηγικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και νέα προσέγγιση στα εξοπλιστικά το 2025

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και στρατηγικές εξοπλισμών από τον Νίκο Δένδια για το 2025. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη για μια καινοτόμο προσέγγιση στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξει ένα θόλο άμυνας.

Επιπλέον, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025, που θα περιλαμβάνουν διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια αποτίμηση του παρελθόντος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα αυτονόητη, ενώ αναφέρθηκε σε στρατηγικές εξελίξεις, όπως η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 για τα Βαλκάνια και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες διαμόρφωσαν τη σημερινή μας πορεία.

Σχετικά με την Τουρκία, ο υπουργός δήλωσε ότι η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική είναι πλέον εμφανής. Τόνισε ότι εάν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 90% των προβλημάτων θα είχαν λυθεί. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συζήτησης με την Τουρκία, εφόσον πάντα καταδεικνύουμε τις απαράδεκτες θέσεις της, όπως το casus belli.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξήγησε ότι έχει επικεντρωθεί σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σημείωσε ότι διαμορφώθηκε ένα πολύπλοκο στρατηγικό πλαίσιο που ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ανοιχτή σε πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα. Το συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Το Βήμα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play