Δένδιας: Στρατηγικός στόχος οι 150.000 εθελοντές έφεδροι σε 5 χρόνια για ενίσχυση του στρατού

Δένδιας: Στρατηγικός στόχος οι 150.000 εθελοντές έφεδροι σε 5 χρόνια για ενίσχυση του στρατού

Η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει 150.000 εθελοντές έφεδρους για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας έως το 2030. Με την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει μια δύναμη 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων σε πέντε χρόνια, οι οποίοι θα έχουν ειδική εκπαίδευση και ετοιμότητα, προκειμένου να συντρέξουν άμεσα τον ενεργό Στρατό και να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση του θεσμού της εφεδρείας είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση της Ατζέντας 2030.

Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τόνισε τη σημασία της νέας εφεδρείας ως συμπληρωματικού θεσμού ανάμεσα στον στρατό και τη γενική επιστράτευση. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η σύγχρονη εφεδρεία είναι στρατηγικής και αξιακής αναγκαιότητας για την χώρα, δεδομένων των αυξανόμενων απειλών.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην εθνική άμυνα και ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η εκπαίδευση των εφέδρων με ρεαλιστικά και επιχειρησιακά κριτήρια, σε αντίθεση με τις θεωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος. Η εκπαίδευση θα ενσωματώνει σύγχρονα οπλικά συστήματα, με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας.

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιεί τους πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική άμυνα», δήλωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος και κίνητρα για τους ενεργούς εφέδρους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην αναγνώριση του ρόλου των εφέδρων στην ιστορία του έθνους, καθώς και στη δημιουργία μιας ενεργού και εκπαιδευμένης εφεδρείας, που θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πατρίδα. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αξία του έφεδρου ως «ασπίδας της Πολιτείας» και τη σημασία της ιστορικής συνέχειας της ελληνικής εφεδρείας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play