Δένδιας: Συντονισμός με Ισπανία για το προσφυγικό

Δένδιας: Συντονισμός με Ισπανία για το προσφυγικό

Συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας πολιτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η συνάντηση με την Αράντσα Γκονζάλες Λάγια ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ειδικότερα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικόπροσφυγικό.

«Συζητήσαμε για το μεταναστευτικόπροσφυγικό και συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το συντονισμό μας στο πλαίσιο της ΕΕ, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο» τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ν. Δένδιας και αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ΕλλάδαςΙσπανίας συμπλήρωσε ότι «διαπιστώσαμε από κοινού ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Πιο αναλυτικά…«με την ΥΠΕΞ της Ισπανίας συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό σκέλος ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερή μας συνεργασία».

Επίσης ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «ενημέρωσα τη συνάδελφό μου για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών» ενώ αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤουρκίαςΛιβύης υπογράμμισε ότι «τα δύο τουρκο – λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλίας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν».

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή προοπτική τους με τον Ν. Δένδια να τονίζει ότι «για την Ελλάδα αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος, με την προϋπόθεση για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία αιρεσιμότητες».

Loading