Δεσμεύσεις και προτάσεις υποψηφίων για την κλιματική κρίση

Δεσμεύσεις και προτάσεις υποψηφίων για την κλιματική κρίση

Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία εποχή μετάβασης όπου η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά την ανοχή του παγκόσμιου συστήματος και αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, ρύπανση πολλών μορφών και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας.» Ανέφερε ο Παύλος Πολάκης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα παντού και η χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιτακτική, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα από τον Ιανό.

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το Μάτι, σχολίασε: «Ο κύριος Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας…» και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. έχει εμπλακεί σε τοξική προπαγάνδα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για νέα οικόπεδα αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα απειλείται από τις πλημμύρες και την ξηρασία. Επίσης, τόνισε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα συνδέεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, αναφερόμενος στο ζήτημα της λειψυδρίας, δήλωσε ότι ζήτησε συντονισμό των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πως οραματίζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα εστιάζει στην περιφέρεια. Σημείωσε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης και ο συντονισμός είναι κρίσιμα ζητήματα για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού προτού προχωρήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση.

«Η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο, η πυρκαγιά σβήνεται έναν-δύο χειμώνες πριν», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος, επισημαίνοντας τη σημασία προληπτικών μέτρων για την αποτροπή καταστροφών από καιρικά φαινόμενα.

Loading