Διακόπουλος για Τουρκία: «Ως δοκιμή κλιμάκωσης απέτυχε»

Διακόπουλος για Τουρκία: «Ως δοκιμή κλιμάκωσης απέτυχε»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ανέλυσε την τουρκική προκλητικότητα και την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Επισήμανε ο κ. Διακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA «η σημερινή ημέρα ήταν το επιστέγασμα ή η επισημοποίηση όλων των τάσεων που προϋπήρχαν στις προηγούμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση, οι στόλοι έχουν επιστρέψει».

Σχετικά με το Barbaros που πάει στην Κύπρο σημείωσε: «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο. κράτος που υφίσταται τη βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, την κατάφωρη καταπάτηση, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται πρώτη φορά, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis».

Για τη χρονική διάρκεια της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο δήλωσε «κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Ως δοκιμή κλιμάκωσης απέτυχε και δύσκολα θα υπάρξει μια καινούργια, τουλάχιστον στο πολύ προσεχές μέλλον».

Ο κ. Διακόπουλος μίλησε για τη σωτήρια τριμερή Ελλάδας ΓερμανίαςΤουρκίας στο Βερολίνο: «Δεν υπάρχει τραπέζι διαλόγου, υπήρχε διαδικασία διερευνητικών επαφών, διαδικασία που τράβηξε πολλά χρόνια και διεκόπη το 2016, το τραπέζι για το οποίο μιλάμε είναι αυτή η πάρα πολύ συγκεκριμένη και οριοθετημένη διαδικασία».

Πρόσθεσε επιπλέον, «Η επιστροφή, επανάληψη διερευνητικών επαφών από το σημείο που είχαμε μείνει, το 2016. Η συνάντηση δεν ήταν επί της ουσίας. Όταν μίλησαν οι δύο πρόεδροι είπαν να έχουν ως σημείο επαφής τον Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή να συναντηθούν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα ξαναφέρουν τις δύο χώρες στις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών».

Για τον ρόλο της Μέρκελ είπε: «Η Ελλάδα ακολούθησε μία σταθερή και συνεπή γραμμή που είχε το Διεθνές Δίκαιο, όχι ως σημαία ευκαιρίας αλλά ως τρόπο λειτουργίας ενέργειας και αντίληψης των πραγμάτων και κατά δεύτερο σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά δεν διαπραγματευόμαστε υπό πίεση ούτε με καταναγκασμό, ότι αν γίνει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων ειδικά στη βάση ενός παράνομου μνημονίου θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους, δεν θα το αφήσουμε να γίνει, και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ περνάνε μέσα από την Ελλάδα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «από πέρυσι τον Ιούλιο που τριπλασιάστηκαν οι ροές, τα γεγονότα στον Έβρο, τις υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, υπήρχε συνεχής πίεση και ένταση για να μας σύρει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους, κάτι το οποίο δεν αποδεχτήκαμε και αντιτάξαμε τις διεθνείς μας σχέσεις και συμμαχίες, την εμβάθυνση σχέσεων με χώρες της περιοχής και το διεθνές δίκαιο, και δημιουργήσαμε αυτό το φράγμα σε συνδυασμό με την αποτρεπτική μας ισχύ, το οποίο έδειξε και τα όρια αυτής της πολιτικής, που είναι πολιτική πίεσης και καταναγκασμού που ακολουθούσε η Τουρκία, που δεν φέρνει αποτέλεσμα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία όταν βρέθηκε προ σοβαρών κυρώσεων αναγκάστηκε να γυρίσει τον διακόπτη και να επιχειρήσει άλλο τρόπο προσέγγισης του θέματος».

Σχετικά με την ατζέντα διαλόγου με την Τουρκία ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού τόνισε πως το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι και συζητάμε είναι το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Όπως επεσήμανε οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι καινούργιες, ωστόσο προς στιγμήν «δεν τέθηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση θέμα που να αγγίζει τα ελληνικά νησιά και ενδεχόμενη αποστρατιωτικοποίησή τους».

Δείτε ακόμη:

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του

Loading