Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: ΕΕ στον κόσμο – μετανάστευση (vid)

Oι ευρωπαίοι πολίτες συζητούν για την Ευρώπη και την παρουσία της στο μέλλον

Η  θέση και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο και σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση θα είναι οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 4ης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία θα συνεδριάσει διαδικτυακά σήμερα, Παρασκευή και την Κυριακή, στο πλαίσο  ττης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών πραγματοποιούνται από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελούν πυλώνα της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Οι συζητήσεις των Ομάδων λαμβάνουν υπόψη τις παρεμβάσεις των πολιτών από όλη την Ευρώπη που συγκεντρώνονται μέσω της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας (https://futureu.europa.eu) και ενισχύονται/υποστηρίζονται από τοποθετήσεις και παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς. Οι συστάσεις των συνολικά τεσσάρων Ομάδων Πολιτών θα συνταχθούν σε κείμενο, θα εγκριθούν και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η οποία, στη συνέχεια θα υποβάλει προτάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης. 

 

Συγκρότητση των ομάδων

4 ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθεμία από  τις οποίες αποτελείται από 200 τυχαία επιλεγμένους πολίτες και από τα 27 κράτη- μέλη. Οι ομάδες είναι αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Οι εργασίες τους πραγματοποιούνται διαδικτυακά και έχουν ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι. Συζητούν τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην ΕΕ σε συγκεκριμένα θέματα ανά Ομάδα:

1η Ομάδα: «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση, εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός»

2η Ομάδα: «Ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια»

3η Ομάδα: «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία»

4η Ομάδα: «Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο και μετανάστευση»).

Κάθε Ομάδα συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές και είναι ελεύθερη να καθορίσει τις προτεραιότητές της.

Οι συναντήσεις των τεσσάρων Ομάδων των Ευρωπαίων Πολιτών μέσα στον μήνα Δεκέμβριο είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με φυσική παρουσία στο Δουβλίνο (2-5 Δεκεμβρίου), στη Φλωρεντία (10-12 Δεκεμβρίου), στη Βαρσοβία (7-9 Ιανουαρίου 2022) και στο Μάαστριχτ (14-16 Ιανουαρίου 2022). Ωστόσο, τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που  εφαρμόζονται στις Ευρωπαικές χώρες εξαιτίας της έξαρσης της Πανδημίας, ανάγκασαν ήδη τους συμπροέδρους της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης να ανακοινώσουν την αναβολή της συνάντησης που θα γινόταν στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα οριστεί νέα ημερομηνία. 


Η διαδικτυακή συνεδρίαση της 4ης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας (https://futureu.europa.eu), με διερμηνεία στα ελληνικά, και μέσω του Κέντρου Πολυμέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 18.00-19.30 (ώρες Ελλάδας) και Κυριακή 28 Νοεμβρίου 17.15-18.30 (ώρες Ελλάδας).

Μάθετε περισσότερα για τις Ομάδες Πολιτών:
European Citizens’ Panels (europa.eu)

 

Δείτε επίσης: Αντίθετος ο ΠΟΥ με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική: «Δε συνίσταται η επιβολή τέτοιων μέτρων»