Μολονότι θα απουσιάζουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και εκπρόσωποι χωρών με βαρύ αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και το Ιράν, το COP26 θεωρείται ως ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο.
Για τη Γλασκώβη αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος και να μιλήσει στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26). Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ σημαντικών ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη (COP26) όπως ο Τζο Μπάιντεν, η ‘Αγγελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, και ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό.
Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της παρέμβασής του, τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζει και σε αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα θα τονίσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα «πράσινα» νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζουμε εκεί, την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία και την προστασία των οικοσυστημάτων καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα.
Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε σήμερα στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».
Στο Παρίσι το 2015 οι ηγέτες από όλο τον κόσμο είχαν καταλήξει στη δέσμευση ότι έως το 2030 θα περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό. Παρόλ’ αυτά, στην πράξη ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί προς την επίτευξη του συμπεφωνημένου στόχου -ή τουλάχιστον αυτό φέρεται να πιστεύει ο Μπόρις Τζόνσον. Ο οποίος εμφανίζεται σε δηλώσεις του ως ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών στο COP26.
Δείτε επίσης: Πανωλεθρία Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας
- Κρήτη: Αποκαλύψεις για τον δολοφόνο της 36χρονης Ράνια που είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
- Ιστορική συνάντηση στη Δαμασκό: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αλ Τζολάνι
- Τίλντα Σουίντον: Η επιθυμία μου να μιλήσω με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μητέρα του
- Αναχώρηση του Οφέρ Γιανάι από τη Χάποελ Τελ Αβίβ
- Σεισμική δόνηση καταγράφεται ανοιχτά της Κρήτης
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ