Διχασμοί και στρατηγικές προσεγγίσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο

Διχασμοί και στρατηγικές προσεγγίσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο

Αναλύουμε τις εσωτερικές αντιφάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μικροί ή μεγαλύτεροι διχασμοί σοβούν στο γαλάζιο παρασκήνιο, όπως προκύπτει μέσα από τις αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ. Θέματα στρατηγικής, κεντρικών πολιτικών επιλογών ή και επικοινωνίας απασχολούν τους γαλάζιους – συχνά προκύπτουν άλλωστε και δημόσιες τοποθετήσεις.

Το Μαξίμου καταγράφει προσεκτικά προβληματισμούς ή διαφωνίες από το εσωτερικό της ΝΔ. Δεν θέλει να ξεφεύγουν στη δημόσια σφαίρα συζητήσεις οι οποίες θα δίνουν εικόνα αντικρουόμενων θέσεων εντός ΝΔ και ζητάει από κυβέρνηση και κόμμα προσήλωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος με ορίζοντα 2027. Είναι σημαντικό που μια κυβέρνηση έξι ετών έχει ανθεκτικότητα. Υπάρχει ένας κόσμος που περιμένει να δει τι θα κάνουμε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στην κεντρική πολιτική σκηνή οδηγεί και σε αναθεωρήσεις στρατηγικής. Η επιλογή του αντιπάλου ωστόσο δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους εντός της ΝΔ. Να μην υποτιμούμε το ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε στο 2021, λέει γαλάζιος βουλευτής της Αττικής. Οι διαφορετικές απόψεις επιβεβαιώνουν ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο ενισχύονται (και συγκρούονται) οι φωνές και από τις δύο πλευρές: εκείνες που επιμένουν στον κεντρώο προσανατολισμό της κυβέρνησης και εκείνες που ζητούν δεξιές γέφυρες προς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη διαχείριση των πρώην πρωθυπουργών, καθώς ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο το ζέσταμα διαύλων μεταξύ νυν και πρώην ώστε να πείσει η εικόνα γαλάζιας συνοχής.

Διαφορετικές οπτικές σχετικά με την κεντρική ιδέα της κυβέρνησης άρχισαν να καταγράφονται εντός κυβέρνησης και ΝΔ αμέσως μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Εκτοτε παραμένουν οι φωνές που θέλουν τη ζυγαριά να γέρνει στην καθημερινότητα, τονίζοντας την ανάγκη έμφασης στα τοπικά θέματα.

Στην πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ψίθυροι, ενώ στη δεύτερη είναι κραυγές. Η κυβερνητική εικόνα αρχίζει να απασχολεί τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των νεοδημοκρατών, με αιτήματα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν είναι υπέρμαχος των ανασχηματισμών, κρατώντας αυτό το χαρτί για αργότερα – ίσως μετά την προεδρική εκλογή.

Το εκλογικό σύστημα συζητείται συχνά πίσω από κλειστές πόρτες, όσο κι αν επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κόβει τη σεναριολογία για αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού. Ο Άδωνας Γεωργιάδης έχει επισημάνει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα. Στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι νεοδημοκράτες που θέλουν τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να χαμηλώσει ο πήχης για το πρώτο κόμμα.

Loading