Διευκρινίσεις σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από το υπουργείο Υγείας

Διευκρινίσεις σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από το υπουργείο Υγείας

Διευκρινίσεις σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρέχει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή δημοσιεύματα που περιέχουν, όπως αναφέρει, «ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Τονίζει ότι τα είδη των self-test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά που σύστησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Υπογραμμίζει ότι τα self-test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, «που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου». «Το self-test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

«Η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων, ανάμεσα στους οποίους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκαν με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Επιτροπή διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος). «Τα είδη των self-test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά που σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει τη χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO)». Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, και η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

2. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος εκτιμά κλινικά το άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία. Εάν κριθεί απαραίτητο, εκδίδεται ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση.

3. Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης υποβάλλεται στην εξέταση της κολονοσκόπησης, και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό, αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

Όλες οι εξετάσεις είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και μπορούν εύκολα και γρήγορα να κλείσουν ραντεβού.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, ώστε να επιτευχθεί άμεση παρέμβαση και θεραπεία. «Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε», καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

Loading