Αναλύουμε τη διαδικασία και τις πολιτικές λεπτομέρειες που περιβάλουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τυπικά και ουσιαστικά, δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί ούτε να συνδεθεί με την ισχύ της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η αναθεώρηση του 2019 περιορίζει τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής εφόσον ο προτεινόμενος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, που είναι 151. Ήδη η συζήτηση γύρω από την εκλογή ΠτΔ έχει εγγράψει ονοματολογία και στρατηγικές κομμάτων.
Η τελευταία πρόταση της Νέας Αριστεράς, μέσω του προέδρου της Αλέξη Χαρίτση, προτάθηκε τον ανώτατο δικαστικό Χρήστο Ράμμο. Η άποψη του Θόδωρου Μαργαρίτη από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι θεσμική απρέπεια να μην προταθεί η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αναφέρθηκε θετικά στον Ράμμο. Η διαδικασία εκλογής Προεδρίας δεν έχει επίσημα ανοίξει και η νυν ΠτΔ διανύει τη θητεία της μέχρι την 13η Μαρτίου 2025.
Οι κυβερνώντες αποφεύγουν να μιλήσουν με ονόματα, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η ονοματολογία βαρύνει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποφασίζει για την πρόταση. Οι διαγραφές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η διαμόρφωση περίπου 20% τάσεων δεξιάς των δεξιών ενισχύουν τη δυναμική του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Η στρατηγική του Μητσοτάκη ενδέχεται να σχετίζεται με το πέρασμα στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr