Διήμερη επίσκεψη σε Ιωάννινα και Κοζάνη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια εγκαινιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Κοζάνη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, αναμένονται και τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός για το μέτωπο του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία”, όσον αφορά στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που πλήττονται, στην παρούσα χρονική συγκυρία, περισσότερο, τη στιγμή που η ενίσχυση του συστήματος της υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής οπτικής.

Στο επίκεντρο της συζητήσεων θα βρεθεί η δίκαιη μετάβαση με το τέλος του λιγνίτη, χωρίς να αποκλείονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, μέσω και των αναπτυξιακών νόμων που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. «Είχαμε ήδη αποφασίσει, πριν από την COP26, να κλείσουμε όλες τις παλιές λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μας έως το 2023. Θα κρατήσουμε μία σε λειτουργία. Έως το 2028 το αργότερο θα απομακρυνθούμε εντελώς από τον άνθρακα χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Και ασφαλώς, θα μεταβούμε δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε ευλογημένοι, έχουμε άνεμο και ηλιοφάνεια. Και υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για πρόοδο όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.

«Η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου -απλούστατα- δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μικροπολιτική. Τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Ξεκινώντας από σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη συνέχεια στα Ιωάννινα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με νέους.