Διλήμματα και ελλείμματα στο δρόμο προς την κάλπη

Η χθεσινή εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν αμιγώς πολιτική. Επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ της Κυβέρνησής του, την οποία περιέγραψε ως «λαϊκή, αληθινά προοδευτική», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρωτοστατεί στην ανάπτυξη και αφετέρου στηρίζει τους πολίτες. Επί της ουσίας προέταξε για πολλοστή φορά τα διλήμματα στο δρόμο προς την κάλπη, όμως είναι εμφανές ότι στη στρατηγική του υπάρχουν και σοβαρά ελλείμματα.

Το πρώτο και πιο βασικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αντισυστημική ψήφο. Συμπεριφέρονται σαν να μην τη βλέπουν, σαν να μην την αξιολογούν και αναμφίβολα θα τη βρουν μπροστά τους. Επίσης, όσο και αν ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στον κεντρώο ψηφοφόρο, είναι εμφανές ότι οι τελευταίες μετρήσεις αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα χάσμα. Και αυτό γιατί ο λεγόμενος «κεντρώος ψηφοφόρος» αισθάνεται τις τελευταίες εβδομάδες θυμωμένος λόγω της ενεργειακής κρίσης και της σημαντικής αύξησης των τιμών στα είδη βασικής ανάγκης.

propoli

Στο «κυνήγι» του κεντρώου ψηφοφόρου

Το μέγα ζητούμενο, στην παρούσα φάση, για τη Νέα Δημοκρατία είναι να κρατήσει κοντά της, στο βαθμό που μπορεί, τη συγκεκριμένη εκλογική «κοινότητα» η οποία άλλωστε δίνει και τη νίκη την ώρα της κάλπης. Ναι, αυτήν τη στιγμή η ΝΔ φαντάζει ως το φαβορί στο να προσελκύσει την πλειοψηφία αυτού του κόσμου, όμως στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και όσο το ποσοστό αποχής ή των αναποφάσιστων στις δημοσκοπήσεις παραμένει υψηλό, τόσο δύσκολο είναι για όλους να προβλέψουν την πολιτική συμπεριφορά του συγκεκριμένου κόσμου.

Όσον αφορά στην περίφημη αντισυστημική ψήφο, επίσης δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι των νέων έχει πάρει πολιτικό διαζύγιο με τα κόμματα εξουσίας. Το περίφημο «όλοι ίδιοι είναι» κυριαρχεί και αποτυπώνεται στα ποσοστά που λαμβάνουν κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί που επενδύουν στην κοινωνική αντίδραση. Και αυτήν την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ουδείς μπορεί να την «μετρήσει» πραγματικά, διότι δεν συμμετέχει στις μετρήσεις ή τουλάχιστον δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις.

Μονόδρομος για τον Μητσοτάκη η πολιτική αλήθεια

Άρα, το μείζον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να επενδύσει στην πολιτική αλήθεια. Εκείνη που έχει τη δύναμη να παρακινήσει τον κόσμο να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία και στη δεύτερη κάλπη να του δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Μέχρι τότε, είναι σαφές ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει κενά και παραλείψεις, τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν. Άλλωστε, η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει αμείλικτα…

Δείτε επίσης: Στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας σήμερα ο Μητσοτάκης

Loading