«Η τραγωδία των Τεμπών θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά οι εκλογές δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι μονοθεματικές. Σαφώς και το ζήτημα της ασφάλειας των μεταφορών και του εκσυγχρονισμού των υποδομών πρέπει να αναβαθμιστεί στην ατζέντα των κομμάτων. Γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα, όπως και η μείωση των ανισοτήτων, οφείλει να είναι στην καρδιά των προτεραιοτήτων της χώρας», όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Real FM.
«Όμως», σύμφωνα με τον ίδιο, «ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων και με τους πολίτες πρέπει να απλωθεί σε όλη την ατζέντα -και επί των πεπραγμένων και επί των προτάσεων των κομμάτων για τα προβλήματα της κοινωνίας». Μάλιστα, επικαλέστηκε τα σημερινά στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες είναι τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης -25οι στους 27- και 32% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
«Τα νούμερα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα χρόνια της οποίας το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 45 δισ. ευρώ! Οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν, η διαφθορά μεγάλωσε, το ίδιο και το πελατειακό κράτος, ενώ αντίθετα υποχωρήσαμε πολύ σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και κράτους δικαίου. Όσο για τις επενδύσεις της ΝΔ… αυτές δέχθηκαν κριτική μέχρι και από τον κ. Σημίτη, που δεν τον λες και φιλοΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι δεν συνιστά παραγωγική αναβάθμιση της χώρας το να αγοράζουν ξένα funds ελληνικές επιχειρήσεις.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, δε, αποκάλυψε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ είχε ήδη πληροφορηθεί από το ευρωκοινοβούλιο για την παρακολούθησή του, ότι του ζητούσαν να αλλάξουν τον κ. Μενουδάκο, επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής», συνέχισε ο Δημ. Παπαδημούλης.
«Γενικώς, η εικόνα που περιγράφει η ΝΔ για τη δήθεν μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια εικόνα που δεν την βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», είπε, και συνέχισε: «Τα λέω όλα αυτά γιατί νομίζω ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Ο στόχος της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτός. Η κατασυκοφάντηση της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου 21 στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα και τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί το σύστημα “παρ` τα όλα”. Δεν γίνεται ένα κόμμα να ελέγχει από τη δικαιοσύνη μέχρι τα ΜΜΕ και να “κομματικοποιεί” τα πάντα. Αυτό είναι ένας από τους λόγους που έχουμε κατρακυλήσει πολλά σκαλοπάτια εντός ΕΕ».
«Η διαμόρφωση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές είναι το συμφέρον της χώρας. Είναι επικίνδυνες ανοησίες εναντίον του συμφέροντος της χώρας τα σενάρια περί δεύτερων και τρίτων εκλογών μέχρι να γίνει αυτό που θέλουν ορισμένοι κύκλοι. Όταν έχει ακρίβεια, πόλεμο στη γειτονιά, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, γείτονα τον Ερντογάν, αλλά και αυστηροποίηση των κανόνων της οικονομικής διακυβέρνησης από το 2024, δεν μπορούμε να στήνουμε κάλπες αιωνίως», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.
Για τον, δε, Νίκο Ανδρουλάκη είπε πως «θα ήταν αδιανόητο και πολιτικά αυτοκτονικό να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του. Φυσικά είναι θεμιτό να καταθέτει τη γνώμη του για την πρωθυπουργία. Προεκλογικά καθένας μπορεί να καταθέτει την άποψή του. Αλλά ανάμεσα στα προεκλογικά και τα μετεκλογικά μεσολαβεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός: οι εκλογές».
«Αν στις εκλογές ο λαός δώσει τη μεγάλη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Νίκος Ανδρουλάκης πάρει 10,5% για παράδειγμα, θα μπορεί να επιβάλλει άλλο πρωθυπουργό σε ένα κόμμα που θα έχει κερδίσει με πάνω από 30%;», διερωτήθηκε, και εκτίμησε: «Θεωρώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η ΝΔ θα έχουν ποσοστά πάνω από 30% και το ΠΑΣΟΚ ίσως πέσει και σε μονοψήφιο αριθμό αν συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες».
Επιπλέον χαρακτήρισε «πολιτικά ανέφικτο το να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές» και «όνειρο θερινής νυκτός το σενάριο της ΝΔ για αυτοδυναμία».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης συμμαχίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΝΔ ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «ορθώς δεν το έχει προτείνει κανένα από τα δύο κόμματα γιατί και οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές είναι μεγάλες, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να προκύψει μια τέτοια ανάγκη». «Αλλά δεν είμαστε τώρα σε στιγμές εθνικής κρίσης. Πρέπει να πάμε με τον ευρωπαϊκό δρόμο, που δεν είναι αυτός των οικουμενικών κυβερνήσεων, αλλά των κυβερνήσεων συνεργασίας συγγενών κομμάτων με βάση ενός προγράμματος», είπε.
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουμε πάρει πολλά χρήματα για να φτιάξουμε τις υποδομές μας, αλλά κάτι δεν έχει πάει καλά στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων». «Στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, υποβαθμίστηκε ο σιδηρόδρομος σε όφελος των οδικών και αεροπορικών μεταφορών. Και αυτό υπηρετεί συμφέροντα. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκό στοιχεία στην Ελλάδα οι δρόμοι -η κατασκευή των οποίων μονοπωλήθηκε από ένα μεγάλο καρτέλ κατασκευαστικών- έχουν κοστίσει πολύ, πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», συνέχισε.
Τόνισε ακόμα: «Η Ελλάδα σήμερα σε επίπεδο επενδύσεων είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την επενδυτική μας βαθμίδα, αυτό θα γίνει ευκολότερα με μια κυβέρνηση που θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, τους φωτογραφικούς διορισμούς».
«Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή η αύξηση των εισαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των εξαγωγών και αυτό μου θυμίζει τα τέλη της προπροηγούμενης δεκαετίας, την περίοδο πρωθυπουργίας Καραμανλή, που τινάχθηκε η μπάνκα στον αέρα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.
Δείτε επίσης: Ευ. Βενιζέλος: Δεν αρνείται να παίξει το ρόλο του τρίτου προσώπου που προτείνει ο Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό