Δημ. Παπαδημούλης: Τερατογένεση η κυβέρνηση Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ιταλία (audio)

Δημ. Παπαδημούλης: Τερατογένεση η κυβέρνηση Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ιταλία (audio)

«Είναι τόσο ακροδεξιά η Μελόνι και το κόμμα της και όσοι θα επιχειρήσουν να την ξεπλύνουν ως κεντροδεξιά ή δεξιά κάνουν βρώμικη δουλειά. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό το έργο στην Ελλάδα με τον Καρατζαφέρη που σιγά σιγά τα ορφανά του δίνουν πλέον τόνο στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105.5 FM για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Για «τερατογένεση» έκανε λόγω ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. «Είναι η δεξιότερη κυβέρνηση στην Ιταλία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι και ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες. Οι `Αδελφοί της Ιταλίας` το 2018 πήραν 4,4% και τώρα τους ψήφισε 1 στους 4 Ιταλούς. Έχουν, δε, ως εταίρους τον φιλοπουτινικό, ακροδεξιό Σαλβίνι που βρέθηκε στο 8% από πλέον 30% γιατί στήριξε την κυβέρνηση Ντράγκι και μετείχε σε αυτή. Και τον Μπερλουσκόνι, μέλος του ΕΛΚ μαζί με τη ΝΔ, που από τα 40% έπεσε επίσης στο 8%».

«Αυτή η συμμαχία, στην οποία κυριαρχεί η ακροδεξιά, δεν ψηφίστηκε μόνο από φασίστες. Με επιτυχία κατάφερε το κόμμα της Μελόνι να πλασαριστεί ως αντισυστημικό -σε μια κουρασμένη Ιταλία, με ανισότητες και με έλλειψη προοπτικής για τους νέους, με τεράστια δομικά προβλήματα, και με τεράστιο χρέος. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και για την Ιταλία, που έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και για την Ελλάδα», τόνισε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης εξήγησε: «Τα ταρακουνήματα που θα δημιουργηθούν στη σχέση Ρώμης-Βρυξελλών θα τινάξουν προς τα πάνω τα spreads των ιταλικών ομολόγων. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος μετά την Ελλάδα. Επομένως τα φώτα θα πέσουν στις υπερχρεωμένες χώρες».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η δήθεν ανησυχία της ηγεσίας της ΝΔ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία είναι εντελώς υποκριτική όταν με εντολή Μητσοτάκη τα ορφανά του Καρατζαφέρη, που έφερε στη ΝΔ ο Σαμαράς, έχουν πάρει προαγωγή», είπε στη συνέχεια.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Από την κρίση στην Ιταλία, αλλά όχι μόνο -και στη Σουηδία για παράδειγμα- επωφελείται η άκρα δεξιά και όχι η Αριστερά. Αυτή είναι μια τεράστια καμπάνα για τον χώρο της Αριστεράς που επιβάλλει σε όλες τις δυνάμεις του χώρου να δουν ξεκάθαρα τις αδυναμίες και τα ελλείμματά τους πριν είναι αργά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Χρειάζεται μια βαθιά συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Ένας κοινός παρονομαστής όμως στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι η πολυδιάσπαση της Αριστεράς και η έλλειψη πειστικής εναλλακτικής που να εμπνέει ελπίδα ότι αυτά που διεκδικεί η Αριστερά γίνονται, και που να συνδυάζει ριζοσπαστικό όραμα με ρεαλιστική ικανότητα κυβερνησιμότητας».

«Για να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει σε άλλα κράτη της ΕΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι εκφραστής της κοινωνικής διαμαρτυρίας για την χρεοκοπία και τα μνημόνια, είναι πλεονέκτημα που μας ξεχωρίζει. Γιατί σχεδόν παντού από την κρίση και τις ανισότητες ωφελήθηκε η ακροδεξιά», είπε.

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής «Προσωπικά πιστεύω ότι όπως η Μελόνι εξερράγη από το 4,4% στο 26%, έτσι και θα συνεχίσει -ως κομήτης δηλαδή. Δεν πιστεύω ότι η ετερόκλητη σύμπραξη στην Ιταλία Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι θα κάνει πράξη αυτά που έχει υποσχεθεί. Θα αναγκαστεί να δώσει όρκους πίστης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ γιατί τους καίνε πολύ τα 200 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι τόσο ακροδεξιά η Μελόνι και το κόμμα της και όσοι θα επιχειρήσουν να την ξεπλύνουν ως κεντροδεξιά ή δεξιά κάνουν βρώμικη δουλειά. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό το έργο στην Ελλάδα με τον Καρατζαφέρη που σιγά σιγά τα ορφανά του δίνουν πλέον τόνο στη ΝΔ.

Δυστυχώς δίπλα στον Όρμπαν και στην Πολωνία θα έχουμε τώρα μια κυβέρνηση σύμπραξης δεξιάς και ακροδεξιάς και στη Σουηδία και στην Ιταλία. Γρήγορα όμως θα φανεί ότι αυτές οι δυνάμεις δεν είναι αντισυστημικές, αλλά εφεδρεία του συστήματος. Το μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά είναι να προβάλλει πιο πειστικά τα δικά της ανισυστημικά χαρακτηριστικά».

Δείτε επίσης: Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών

Loading

Play