Δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος: Οι τρεις πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος: Οι τρεις πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τους γονείς και τους ανήλικους στην υπεύθυνη, λελογισμένη χρήση, προστατεύοντας τους νέους από βλαβερό περιεχόμενο και κακές ή εθιστικές πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική ωρίμανση, την απόκτηση γνώσεων και την ψυχική υγεία τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η στρατηγική δεν αποσκοπεί στην απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο για παιδιά και εφήβους, ούτε στη στέρηση των πληροφοριών και ευκαιριών που αυτό προσφέρει. Η Εθνική Στρατηγική θα ξετυλιχτεί σε τρεις αλληλένδετους άξονες: την ενημέρωση γονέων και παιδιών, την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και την υιοθέτηση ρυθμιστικών μέτρων.

Αυτό το πλέγμα ενεργειών θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, όπως η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία και η εφαρμογή SAFE.YOUth.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την ιστοσελίδα parco.gov.gr, η οποία θα παρέχει εύληπτες οδηγίες στους γονείς σχετικά με τα εργαλεία γονικού ελέγχου που είναι διαθέσιμα στις περισσότερες συσκευές. Προβλέπεται ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και δικαιωμάτων χρηστών, καθώς και καθιέρωση της «Μέρας Ψηφιακής Πλοήγησης» στα σχολεία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και θα επιτρέπει τη διαχείριση του χρόνου χρήσης και πρόσβασης σε εφαρμογές.

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει ρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης, με προσοχή στη θέσπιση της Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη. Οι γονείς θα μπορούν να ρυθμίζουν τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για παιδιά κάτω από αυτή την ηλικία μέσω του Kids Wallet.

Η Ελλάδα θα προτείνει έναν Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στην προστασία από εθιστικές πρακτικές και τη διασφάλιση ενός υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος. Η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση κοινού πλαισίου κανόνων για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Loading

Play