Δημιουργία λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη για την προστασία των πολιτών

Δημιουργία λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη για την προστασία των πολιτών

Στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνη, στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Πολιτεία και στη συνολική επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, «οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για τους σεισμούς, αλλά εκτιμήσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτό μας αναγκάζει ως οργανωμένη Πολιτεία να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διαρκή επαγρύπνηση και την έγκαιρη προετοιμασία. «Ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές ή και τσουνάμι. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις παραλιακές και χαμηλές περιοχές και να μετακινηθούν προς ασφαλέστερα, υψηλότερα σημεία», υπογράμμισε.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι, πέραν του νέου λιμανιού που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό η δημιουργία λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία του νησιού, όπου θα μπορούν να δένουν επιβατηγά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με την Πολιτική Προστασία και τον ανάδοχο.

Ο υπουργός τόνισε ότι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί πλήρης επιχειρησιακή δύναμη, που περιλαμβάνει τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με παραπλέοντα πλοία για άμεση επέμβαση, το ΕΚΑΒ και το νοσηλευτικό προσωπικό και τον ΔΕΔΔΗΕ, με εφεδρικά υλικά για άμεση αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα είπε ότι «υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στη Νέα Καμένη, η οποία παρακολουθείται από επιστήμονες».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα, ζητώντας εγκράτεια και υπευθυνότητα στις δηλώσεις. «Δεν υπάρχει χώρος για κινδυνολογία αλλά ούτε και για εφησυχασμό. Ακούμε τους επιστήμονες, σχεδιάζουμε με προσοχή και ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες».

Ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι οι επιστημονικές επιτροπές συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να αξιολογούν τα δεδομένα. Παράλληλα, τα σχολεία στα τέσσερα νησιά της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών.

Loading

Play